Poslanci odločili o nedopustnosti referenduma o družinskem zakoniku

Slovenija 28. Okt 202207:26 > 15:03 7 komentarjev
ustavno sodišče
Denis Sadiković/N1

DZ je danes izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, po katerih je istospolnim partnerjem omogočena posvojitev otrok, nedopusten. Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti pa 27. Stranki NSi in Levica sta glede referenduma na povsem nasprotnih bregovih.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac je ob obravnavi predlaganega sklepa napovedal, da se danes končuje saga o spremembah družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa se omogoča posvojitev otroka. Po njegovih besedah spremembe z enostavno formulacijo odpravljajo stanje, ki ga je ustavno sodišče v dveh odločbah spoznalo kot neustavno.

Dozdajšnja zakonodaja je bila zastavljena nepravično, saj je prebivalke in prebivalce obravnavala različno na podlagi spolne usmerjenosti kot osebne okoliščine, je poudaril. Kot je dodal, spremembe po dolgoletnih prizadevanjih za enakopravnost istospolnih parov končno širijo pravice, ki so jih do zdaj imeli le raznospolni pari.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS in NSi pričakovano napovedali nasprotovanje predlaganemu sklepu, v koaliciji pa so opozorili, da razpis referenduma o spremembah družinskega zakonika po ustavi ni dopusten. Ustavno sodišče je poleg ugotovljene diskriminacije in neskladja z ustavo določilo tudi, da do popravkov zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in da za raznospolne in istospolne pare veljajo enaka pravila za posvojitev, so spomnili v SD.

V Levici so bili v svoji kratki predstavitvi stališča jasni: Referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Po pojasnilu poslanske skupine Svoboda je treba ustavni odločbi, sprejeti junija in objavljeni julija, zdaj vnesti le še v zakon, medtem ko se v praksi že izvajata. Pri tem so ocenili, da je žalostno, da je predlagani sklep sploh potreben.

V SDS so po drugi strani ocenili, da so spremembe zakonika vsebinsko širše od ustavnih odločb. V skladu z deklaracijo in konvencijo o otrokovih pravicah mora biti po njihovih navedbah pri sprejemanju odločitev na prvem mestu korist otroka, na kar se je pri obravnavanem vprašanju pozabilo, so dodali.

V NSi so prepričani, da bi moralo ustavno sodišče dovoliti referendum, saj ga je enkrat že dovolilo. V stranki pričakujejo, da bo ustavno sodišče dovolilo referendum, saj ga je enkrat že dovolilo, osnovno vprašanje pa še vedno ostaja enako, je dejala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. “Navsezadnje govorimo o najvišji instituciji prava v naši državi in ne gre pričakovati, da bi stališča menjala,” je dejala.

Če bo ustavno sodišče referendum dovolilo, bodo v NSi odločali, ali se bodo vključili v referendumsko kampanjo, sicer pa se ji zdi pravično, da s pobudo nadaljujejo tisti, ki so z njo začeli. “Prepričani smo, da se je že enkrat večina Slovencev odločila pravilno in da bi se tudi tokrat odločili pravilno in bi bili proti temu, da se dovoli posvojitev otrok istospolnim partnerjem,” je dejala. Izpostavila je, da je ministrstvo naredilo več, kot je ustavno sodišče naložilo DZ.

NSi in Levica na nasprotnih bregovih glede referenduma o družinskem zakoniku

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec odgovarja, da današnja argumentacija NSi in SDS temelji na nekaterih prejšnjih odločbah ustavnega sodišča, ki je že opozorilo, da zakonodajalec pri odpravljanju neustavnosti ne sme iti predaleč. “Lahko zatrdim, da ni nobene druge stvari v zakonu, ki bi šla mimo tega, kar je ustavno sodišče odločilo,” je dejal. Meni, da je dobro, da je ustavno sodišče svojo odločbo že implementiralo v praksi. “Nihče ne bo nič izgubil tudi s tem, da bomo nekoliko dlje morda morali počakati, da se zakon uveljavi,” je menil.

V skladu z ustavo so referendumi glede zakonov, ki odpravljajo ugotovljeno neustavnost na področju človekovih pravic, nedopustni, je opozoril. Če ustavno sodišče presodi, da referendum ni mogoč, lahko predlagatelji zadevo pripeljejo tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. “Zelo bizarno bi bilo, če bi to naredili,” je ocenil Vatovec.

DZ je danes izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, ki ga je predlagala vlada. Ta opozarja, da se vložena pobuda za razpis zakonodajnega referenduma – to so vložili v koaliciji Za otroke gre – nanaša na zakon, s katerim se odpravlja neustavnost, zato referendum o njem ni dopusten. V koaliciji Za otroke gre pa so že napovedali, da bodo v primeru, če bo DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma, podali pritožbo na ustavno sodišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje