Poslanci: kdo je najmlajši in kdo najstarejši

Slovenija 27. Apr 202206:53 0 komentarjev
Gibanje Svoboda
Gibanje Svoboda

Med 90 poslanci in poslankami, ki bodo sedeli v parlamentu, je tudi nekaj mlajših od 30 let in starejših od 65 let.

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah osvojilo največ mandatov – 41 – v poslanske klopi pa bo sedlo 21 poslank in 20 poslancev. Med izvoljenimi sta tudi dva, ki sta precej mlajša od 30 let, in sicer Lucija Tacer, ki je rojena leta 1997, in Lenart Žavbi, rojen leta 1999. Tacer, predstavnica mladih v Gibanju Svoboda, je bila izvoljena v volilni enoti Ljubljana Center, Žavbi prav tako. V kategoriji poslancev in poslank Gibanja Svoboda, mlajših od 30 let, je tudi Sara Žibrat, a bo 30 let dopolnila malo po tem, ko bo sedla v poslanske klopi. Izvoljena je bila v volilni enoti Ptuj. V volilni enoti Ptuj je bil izvoljen tudi Damijan Zrim, in sicer na listi Socialnih demokratov. 30 let bo dopolnil prihodnje leto.

Mlajši od 30 let je tudi novopečeni poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Hoivik, ki je rojen leta 1993, izvoljen pa je bil v volilni enoti Kranj. Ena od njegovih izjav je v volilni kampanji postala viralna. Na soočenju na POP TV je namreč na temo duševnega zdravja mladih dejal: “Ne bodite depresivni, bodite aktivni – pridružite se nam v Slovenski demokratski mladini in mislim, da bo tudi ta depresija kmalu odšla stran.”

Preverili smo tudi, kdo so poslanci, ki so starejši od 65 let. S kandidatne liste Gibanja Svoboda sta bila v volilni enoti Ljubljana Bežigrad izvoljena Miroslav Gregorič in Mirjam Bon Klanjšček. Prvi je rojen leta 1948, druga pa leta 1954. Najstarejši poslanec SDS je Jože Tanko, ki je bil izvoljen v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, 65 let pa je dopolnil lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!