Poslanci kljub neustavnosti odlokov proti vračanju že plačanih glob

Koronavirus 08. Sep 202120:50 2 komentarja
Policijska ura
BOBO

Odbor za pravosodje je zavrnil predlog za abolicijo in amnestijo vseh glob na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Ob tem je vrhovna državna tožilka Mirjam Kline opozorila, da se bo enak problem, kot je z globami po razveljavljenih odlokih, pojavil tudi pri sankcioniranju po PCT odloku.

Poslanci LMŠ, NeP, SD in Levice so junija vložili zakonski predlog za abolicijo in amnestijo vseh, ki so bili kaznovani za prekrške na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in vladnih odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Postopke, ki še niso zaključeni, bi ustavili, pravnomočno zaključene pa razveljavili in povrnili plačane globe.

V Pravni mreži za varstvo demokracije so sicer opozarjali, da predlog ni ustrezen, saj da pozablja na tiste državljane, ki so bili kaznovani po drugih odlokih za omejevanje epidemije, ki se jih odločba ustavnega sodišča ni dotaknila, ali po zakonu o javnem redu in miru. Na Vrhovnem državnem tožilstvu pa so spomnili še na tiste, katerih postopki so v drugih fazah – na primer kazni še niso plačali ali pa so jim odredili izpolnitev kazni z alternativnimi ukrepi.

Kljub temu pa so na Vrhovnem državnem tožilstvu namero, da bi se sistemsko uredilo “nevzdržno situacijo glede neustavnih vladnih odlokov” pozdravili. Je pa vrhovna državna tožilka Mirjam Kline poslance v razpravi opozorila, da se bo enak problem kot z zdaj neustavnimi odloki pojavil tudi pri sankcioniranju kršitev odloka o pogoju preboleli, cepljeni, testirani (PCT). “Stroka že opozarja, da nima zakonske podlage,” je dejala tožilka.

Koalicijska večina na odboru za pravosodje je po daljši razpravi zakonski predlog zavrnila. Kljub pozivom nekaterih opozicijskih kolegov k razumu in podpori rešitvi, s katero da se lahko državljanom opravičijo za protiustavne globe, so poslanci koalicije glasovali proti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje