Poslanci podprli dodatek k pokojninam vrhunskim športnikom invalidom

Slovenija 09. Jul 202114:50 > 16:14 0 komentarjev
Bankovci, denar
Bor Slana/Bobo

Poslanci so v državnem zboru skoraj soglasno, s 84 glasovi za in enim proti, podprli novelo zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki odpravlja diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. Z dopolnilom se širi krog upravičencev še na dobitnike medalj s svetovnih prvenstev gluhih.

S predlogom novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa se želi odpraviti diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov, ki so prikrajšani do tega dodatka, je v imenu poslanske skupine SD, ki je predlog vložila, v razpravi povedal nekdanji nogometaš Gregor Židan. Namen zakona je dodati v krog upravičencev do dodatka k pokojnini tudi dobitnike medalj s svetovnih prvenstev v paraolimpijskih športnih panogah oziroma disciplinah.

Pripravljajo še nekaj sprememb tega zakona

Kot je pojasnil, so do tega dodatka po veljavnem zakonu upravičeni dobitniki olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, s šahovske olimpijade, s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športih ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športov v članski konkurenci. Poleg njih dodatek prejemajo tudi prejemniki Bloudkovih nagrad za življenjsko delo ali za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je dejal, da na ministrstvu pripravljajo še nekaj sprememb tega zakona. “Ocenjujemo, da sprememba zakona v delu, ki ga predlaga predlagatelj, sicer je potrebna, vendar pa opozarjamo, da se bo zaradi tega zelo razširil krog prejemnikov,” je dejal Slavinec.

Povedal je, da je ministrstvo v analizi ugotovilo, da je 1. januarja 2021 dodatek dobivalo 58 nekdanjih športnikov, med njimi je tudi 21 športnikov, ki so dobitniki paraolimpijskih medalj ali medalj z olimpijade gluhih, torej, malo več kot ena tretjina vseh prejemnikov.

V nadaljevanju so predstavniki vseh poslanskih skupin v glasovanju napovedali podporo dopolnilu, kar je nakazala že seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri so 16. junija soglasno podprli omenjeni predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!