Poslanci pospešili razpravo, o Zorčičevi razrešitvi predvidoma že popoldne

Slovenija 28. Maj 202111:39 > 26. Jul 2021 16:22 0 komentarjev
Ustavna obtožba v DZ
Bobo

Poslanci so današnjo sejo, na katero je uvrščen tudi predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča, pospešili. Pričakovati je mogoče, da ne bodo izkoristili vsega časa, namenjenega za razpravo. Obravnavo mandatno-volilnih zadev bi lahko začeli že popoldne.

Poslanci točke današnje izredne seje, na katero je uvrščen tudi predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča, obravnavajo pospešeno. Točko o razrešitvi je Zorčič sam uvrstil na dnevni red seje, na vrsti bo povsem na koncu. Za točke, ki so na vrsti pred tem, je predvidenih več kot 13 ur razprave. Pričakovati je mogoče, da ne bodo izkoristili vsega časa, ki je namenjen razpravi.

Prvič so poslanci o razrešitvi predsednika DZ odločali konec marca, a takrat koalicija ni zbrala 46 glasov. Na tajnem glasovanju je ob obstrukciji večjega dela opozicije za razrešitev zmanjkal en glas, dve glasovnici sta bili neveljavni. Tokrat koalicijski poslanci napovedujejo, da imajo dovolj glasov.

Glede glasovanja o razrešitvi je Zorčič v sredo ob robu glasovanja o konstruktivni nezaupnici dejal: “DZ se mora prešteti. Tudi če skozi funkcijo, ki jo trenutno zasedam,” je povedal Zorčič. Dodal je, da vemo, če bo opozicijska stran zbrala 46 glasov, da imamo koalicijo.

Če bo Zorčič z mesta predsednika razrešen, je mogoče pričakovati tudi predlog za izvolitev njegovega naslednika. Kandidat koalicije za novega predsednika državnega zbora je vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat.

Med drugim bodo poslanci glasovali o dvigu nadomestila za starše otrok s posebnimi potrebami

Poslanci po skrajšanem postopku obravnavajo predlog zakona, ki spreminja zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta predvideva dvig nadomestila za izgubljeni dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami, ki ne bi bil več določeno v nominalnem znesku, ampak v višini minimalne plače.

Na dnevnem redu bodo tudi spremembe in dopolnitve zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev. Poslanci pa imajo na mizi še spremembe zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

Prvič bodo poslanci obravnavali tudi spremembe in dopolnitve zakona o davku na dodano vrednost. Obravnavali pa bodo tudi spremembe resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa in zakona o zaščiti živali. Glasovanju o teh točkah bo sledila tudi obravnava mandatno-volilnih zadev.

Odločanje bo potekalo v senci napovedanih protestov

Odločanje v parlamentu bo danes potekalo v senci večjih protestov. Glede na napovedi je mogoče pričakovati ene največjih protivladnih protestov, udeležbo so napovedale nevladne organizacije, posamezniki in različni deli civilne družbe, člane pa so k udeležbi pozvali tudi nekateri sindikati.

Vse, ki se bodo udeležili shoda, je policija v četrtek pozvala, naj svoja mnenja izražajo mirno in dostojanstveno. Zdravstveni inšpektorji pa so pozvali k nošenju mask in ohranjanju medsebojne razdalje.

Po trenutno veljavnem vladnem odloku število udeležencev na shodih ni več omejeno, določa pa minimalen prostor na udeleženca in vzdrževanje ustrezne medsebojne razdalje. A današnji protest ni uradno prijavljen, odlok pa dovoljuje zgolj zbiranje ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!