Poslanci zaradi nesklepčnosti niso glasovali o pobudi SDS

Slovenija 30. Maj 202320:37 1 komentar
komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti
Matija Sušnik/DZ

Poslanci na seji komisije za peticije niso glasovali o pobudi stranke SDS za izdajo izpisov iz matičnega registra o smrti za žrtve komunističnega nasilja. Komisija je bila namreč nesklepčna, seje so se udeležili le člani iz vrst SDS in nekateri vabljeni.

Člani komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti zaradi nesklepčnosti niso glasovali o pobudi stranke SDS za izdajo izpisov iz matičnega registra o smrti za žrtve komunističnega nasilja. So pa prisotni na seji podprli rešitev, da bi se do pobude oziroma sklepov v zvezi s tem opredelili na korespondenčni seji.

Današnje seje komisije, na kateri so obravnavali pobudo SDS za izdajo izpisov o smrti za žrtve komunističnega nasilja, so se udeležili le člani iz vrst SDS in nekateri vabljeni. Predstavniki Gibanja Svoboda in Levice so namreč sejo obstruirali, saj so ocenili, da je bila sklicana z namenom izkoriščanja tragičnih dogodkov in žrtev druge svetovne vojne za strankarske namene.

Nobena stranka nima pravice do razlage zgodovine, temveč je to treba prepustiti poklicnim in neodvisnim zgodovinarjem, sta poudarila poslanec Gibanja Svoboda Martin Premk in poslanka Levice Nataše Sukić. “Strinjamo se, da je vse žrtve druge svetovne vojne treba spoštljivo pokopati, toda to v skladu z zakoni in predpisi že delajo pristojne državne institucije,” je poudaril Premk.

komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti
Matija Sušnik/DZ

Po besedah poslanca SDS Jožeta Tanka, ki je predstavil pobudo, je nepredstavljivo, da v 21. stoletju še vedno obstajajo osebe in politične skupine, ki ne dovoljujejo izkopov “umorjenih iz znanih morišč in ki celo za znane žrtve preprečujejo izdajo mrliških listov”. Vsako leto, je dodal, se na spominski dan v DZ poklonijo žrtvam genocida v Srebrenici, prav pa bi bilo, da bi se vsakokratni vrh slovenske politike poklonil tudi žrtvam zločinov, ki so se med in po drugi svetovni vojni zgodili na naših tleh, je poudaril.

Kritičen je bil do vseh varuhov človekovih pravic, ki da od oblasti niso zahtevali poprave krivic, prav tako niso pripravili posebnega poročila o izdaji mrliških listov in pokopov za žrtve komunističnega nasilja, je poudaril. Kritiko je uperil tudi v ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ne dovoli pokopa romskih žrtev komunističnega nasilja.

“Oblast ne obsodi zločinov in režima, ki je povzročil množične umore, in nosilcev oblasti, ki so te zločine ukazali, nadzorovali in izvajali. Še več, pred njihove spomenike se postavlja vence,” je poudaril Tanko. Predsednico države je ob tem pozval, da temu vprašanju posveti pozornost in se opraviči za zločine, ki so se zgodili.

Heferle: Ves čas si prizadevamo za poenostavitev vpisov podatkov o smrti

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle je poudarila, da si na ministrstvu ves čas prizadevajo za poenostavitev vpisov podatkov o smrti za osebe, ki so umrle med drugo svetovno vojno ali neposredno po njej. Kot je pojasnila, način vpisovanja podatkov o smrti oseb, ki so življenje izgubile neposredno po koncu druge svetovne vojne ali med njo, ureja zakon o matičnem registru, ob čemer lahko predlog za uvedbo postopka vloži sorodnik umrle osebe ali državni tožilec, če svojcev ni, je pojasnila.

“Skupno število vpisanih smrti na podlagi zakona o matičnih knjigah, ki je veljal prej, je bilo približno 4.600, na podlagi zdaj veljavne zakonodaje pa je bilo do 22. maja letos vpisanih 209 smrti,” je naštela.

komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti
Matija Sušnik/DZ

Razpravo na komisiji je sicer zaznamovala tudi nedavna odločitev vlade o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Ta odločitev vlade je v popolnem nasprotju s resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Vlada Roberta Goloba nas torej oddaljuje od Evrope, je poudaril poslanec SDS Branko Grims.

Kot je tudi dejal, je bilo po drugi svetovni vojni v Sloveniji pomorjenih več kot 100.000 ljudi in za mnoge se še danes ne ve, kdo so, je dodal Grims. “Tistim, ki so te zločine storili, ni v interesu, da se to razišče, popravi krivice in se na ta način dejansko doseže narodno spravo,” je poudaril. Poslanec SDS Dejan Kaloh pa je med drugim spomnil, da ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja odmeva v tujini in v zamejstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje