Poslanci želijo dodatna pojasnila o potovanjih Goloba in Ajanović Hovnik

Slovenija 09. Okt 202318:13 1 komentar
New York
PROFIMEDIA

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na ministrstvo za javno upravo naslovila poziv, naj predloži natančno poročilo o udeležbi delegacije ministrstva na visokem političnem forumu v New Yorku, ob čemer naj poročilo poleg poročila o dejavnostih posameznih članov delegacije po dnevih vsebuje tudi navedbo razlogov za udeležbo in natančno specifikacijo stroškov. Prav tako se je na seji pojavilo vprašanje o višjih stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je  v ponedeljek na nujni seji razpravljala o potovanju delegacije ministrstva za javno upravo v New York ter o spornih stroških najema zasebnih letal predsednika vlade. Na vlado in na ministrstvo je naslovila več pozivov, med drugim poziv, naj vlada predloži poročilo o najemu zasebnih letal kabineta predsednika vlade.

Razpravo o stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade Roberta Goloba in o službenem potovanju delegacije ministrstva za javno upravo na visok politični forum o trajnostnem razvoju v New York je zahtevala NSi, “ker enostavno pričakujemo, da se pojasni sume o negospodarni rabi javnega denarja na ministrstvu za javno upravo,” je poudaril poslanec NSi Aleksander Reberšek, ki je v imenu predlagatelja predstavil zahtevo za sklic današnje seje komisije.

V NSi podpirajo mednarodno sodelovanje vidnih političnih funkcionarjev, nastane pa problem, ko se začne to izkoriščati, je poudaril Reberšek.

“Želimo, da se to ne izkorišča in da v javnosti ni nobenih dvomov, da se hodi dopustovat na elitne lokacije, država in njeni ljudje pa od tega nimajo nič,” je izpostavil. NSi tako zanima, zakaj se je potovanja v New York poleg zdaj že nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik udeležila še štiričlanska delegacija vodilnih uslužbencev ministrstva za javno upravo ter kaj so udeleženci ministrstva počeli v New Yorku tiste dni, ko ni bilo konference.

Pod drobnogledom tudi stroški potovanj Roberta Goloba

NSi pa zanima tudi, zakaj so se v preteklih mesecih skokovito povišali stroški najema zasebnih letal s strani kabineta predsednika vlade, ob čemer je bilo v avgustu plačanih za 74.000 evrov računov, septembra pa že več kot 15.000 evrov, je poudaril Reberšek. Ob tem je dodal, da najemanje zasebnih letal s strani predsednika vlade za NSi načeloma sicer ni sporno, “če se verodostojno izkaže, da za službeno pot v tujino ni bilo na voljo letala, ki je v lasti RS, in da je pot v tujino skladna z interesi naše države,” je dodal.

“Stroški najemanja letal s strani kabineta predsednika vlade v tem mandatu znašajo 50.600 evrov,” je poudaril državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, ki se je današnje nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ udeležil kot predstavnik kabineta predsednika vlade. Spomnil je, da ima Slovenija le eno vladno letalo. Le to je veliko časa na servisu, včasih je tudi zasedeno, zato so v kabinetu predsednika vlade včasih primorani iskati alternative in najemati letala pri zunanjih ponudnikih.

Glede podatkov iz aplikacije Erar, iz katerih je po poročanju medijev razviden izjemen porast stroškov najema zasebnih letal, pa je pojasnil, da le ta zahtevajo dodatno razlago. Iz podatkov Erarja namreč ni razvidno, da so dva od letov v letošnjem letu opravili na ministrstvih, stroški pa so bili kasneje povrnjeni kabinetu predsednika vlade. V Erarju tudi ni zabeležen podatek, da stroške poletov in potovanj na redna zasedanja Evropskega sveta praviloma refundira Evropska unija, je med drugim pojasnil Trbič.

Komisija je na koncu sprejela več sklepov. Na ministrstvo za javno upravo je naslovila poziv, naj v roku 14 dni predloži natančno poročilo o udeležbi delegacije ministrstva na visokem političnem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku, ob čemer naj poročilo poleg poročila o dejavnostih posameznih članov delegacije po dnevih vsebuje tudi navedbo razlogov za udeležbo in natančno specifikacijo stroškov. Vlado pa je pozvala, da v roku 14 dni predloži poročilo o vseh slovenskih udeležencih visokega političnega foruma skupaj z natančno specifikacijo stroškov ter z utemeljitvijo, zakaj se je foruma udeležilo osem predstavnikov različnih ministrstev.

Na vlado je naslovila tudi poziv, da v enakem roku predloži natančno poročilo o realizaciji javnega naročila malih vrednosti iz maja letos, ki se nanaša na najem poslovnega letala, ob čemer naj poročilo med drugim vsebuje utemeljitev, zakaj se za pot ni uporabilo vladnih letal falcon ali turbolet. Vlado poziva tudi, da ji predloži natančno poročilo o najemu zasebnih letal za poti premierja Goloba v obdobju od junija 2022 do septembra 2023 in ji priporoča, da v 30 dneh pripravi smernice oziroma priporočila glede številčnosti uradnih delegacij, ki se udeležujejo uradnih obiskov ali različnih dogodkov v tujini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje