Poslancu Magyarju zaradi nezdružljivosti z župansko funkcijo prenehal mandat

Slovenija 23. Dec 202211:32
Janez Magyar
Luka Dakskobler/BOBO

Državni zbor se je na današnji izredni seji seznanil tudi s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za lendavskega župana. Zaradi nezdružljivosti funkcij mu je s tem prenehal mandat poslanca. Magyarja bo v parlamentu predvidoma nadomestil Andrej Kosi, o čemer pa mandatno-volilna komisija DZ še ni odločala.

Janez Magyar je sicer funkcijo župana že opravljal do aprilskih državnozborskih volitev, ko je bil izvoljen za poslanca. Na jesenskih volitvah pa je s podporo strank SDS in NSi znova kandidiral za župana Lendave in v drugem krogu zmagal z okoli 55 odstotki glasov.

Pred prvim krogom lokalnih volitev je 54-letni Magyar povedal, da se želi s funkcije poslanca vrniti na občino, ker so bili kljub naporom njegovi odlični predlogi v parlamentu preglasovani, kot župan pa se je dokazal s projekti in sodeloval z vsemi.

Magyarja, ki se je zaradi nezdružljivosti funkcij poslovil s poslanskega mesta, bo v parlamentu predvidoma nadomestil Andrej Kosi, ki je bil v ptujski volilni enoti na listi SDS uvrščen tik za Magyarjem. Kosi je sicer kandidiral v volilnem okraju Ormož in prejel 2893 glasov oz. 30,52 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.