Poslanec DeSUS Hršak za stranko Naša dežela na volitvah ne bo kandidiral

Slovenija 24. Mar 202219:18 2 komentarja
Aleksandra Pivec
Borut Živulović/BOBO

Predstavniki stranke Naša dežela so na današnjem kongresu predstavili volilni program in kandidate stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah. Stranka se na volitve v DZ podaja s skupno 88 kandidati v vseh volilnih okrajih.

Na Brdu pri Kranju je popoldne potekal kongres stranke Naša dežela, na katerem so predstavili volilni program in kandidate stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah. Predsednica stranke Aleksandra Pivec je po kongresu poudarila, da v stranki želijo v reševanje problemov usmerjene vsebine postaviti pred ideološke teme.

Ena izmed strankinih prioritet v volilnem programu, ki ga je predstavila Pivec, je decentraliziran razvoj Slovenije. Predlagajo ustanovitev primerljivih pokrajin, odločanje iz državne ravni “spustiti na pokrajinsko” in nekatere pristojnosti, ki so v breme občin, dvigniti na regionalno raven. V stranki si bodo prizadevali tudi za temeljito reformo šolskega sistema, ki mora po njihovi oceni odgovoriti na potrebe današnjega časa. Predlagati nameravajo učinkovito reformo zdravstva.

Posebno pozornost bodo namenili tudi starejšim, vprašanjem gospodarstva in enakomernemu razvoju infrastrukture po celotni državi. Kot eno izmed prioritetnih nalog je Pivec izpostavila tudi področje kmetijstva ter vprašanji glede varnosti in energetske neodvisnosti. “Slovenija je dežela, ki ima ugodne pogoje, da dvigne nivo samooskrbe,” je dodala.

Stranka se na volitve v DZ podaja s skupno 88 kandidati v vseh volilnih okrajih. Poleg Pivec, ki bo kandidirala v volilnem okraju Ptuj Ormož, sta med vidnimi kandidati nekdanja poslanka SMC, zdaj nepovezana poslanka Mateja Udovč in poslanec DeSUS Branko Simonovič. Simonovič je bil v času ravnanj Pivec, povezanih z njenim dvodnevnim zasebno-službenim obiskom na Krasu ter nastanitvijo v izolskem hotelu Marina, do nje večkrat kritičen. Kot je danes dejala Pivec, so se v stranki s Simonovičem pogovorili in poenotili, da so bile napake storjene na obeh straneh. “V politiki ni prostora za zamere,” je poudarila.

Poslanec DeSUS Ivan Hršak, ki je tako kot Simonovič prestopil v stranko Naša dežela, pa na volitvah ne bo kandidiral. Po besedah Pivec odhaja v pokoj, bodo pa v stranki z njim sodelovali pri vprašanjih glede skrbi za starejše.

Med vidnimi kandidati so tudi nekdanja podpredsednica DeSUS, zdaj podpredsednica Naše dežele Anita Manfreda, mariborski občinski svetnik Miha Recek in predstavnik za odnose z javnostmi poslanske skupine DeSUS Dejan Cesar, član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, ki ga je na to mesto predlagala poslanska skupina DeSUS.

Kandidirala bosta tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in nekdanja poslanka SMC, trenutno državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Urška Ban.

Pivec je ob robu volilnega kongresa odgovorila tudi na nekaj vprašanj o poročanju portala Necenzurirano, kjer izpostavljajo neznano identiteto lastnika stanovanja Pivec v Ljubljani. Dejala je, da je sama najemnica in ne lastnica stanovanja, o lastniku stanovanja pa ni želela govoriti, saj razkrivanje njegove identitete po njenih besedah ni v njeni pristojnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje