Poslanec SDS o kršenju zakona: Predolgo sem že v politiki, da ne bi bil previden

Slovenija 20. Sep 202319:30 6 komentarjev
Krivec
Borut Živulović/BOBO

Poslanec SDS Danijel Krivec je več let sedel na dveh nezdružljivih stolčkih. Medtem ko je bil poslanec, je bil še član sveta v javnem zavodu za turizem Dolina Soča. Krivec trdi, da ga je KPK zaradi dotične zadeve preverjala že večkrat ter da je doslej dobival mnenja, da gre za združljivi funkciji. "Predolgo sem že v politiki, da ne bi bil previden v tej smeri," je komentiral poslanec SDS in dodal, da je šlo za pro bono funkcijo, ki mu je predvsem vzela veliko časa.

Poslanec SDS Danijel Krivec je vrsto let zasedal nezdružljivi funkciji, kot član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče pa je odstopil šele julija letos, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek.

Kot je povedal Krivec, je kot svetnik odstopil, ko je KPK na pobudo enega od svetnikov napisala to mnenje. “Ko je to mnenje prišlo, sem odstopil, do takrat sem dobival mnenja, da gre za združljivi funkciji,” je komentiral poslanec SDS in dodal, da sam KPK ni spraševal, ali gre za združljivi funkciji, je pa to po njegovih besedah storila bovška občina, ki ga je na svetniško mesto tudi imenovala.

“To je bila moja pobuda, predolgo sem že v politiki, da ne bi bil previden v tej smeri. KPK me je že večkrat preverjala,” je dejal. “Poznamo zgodbe o KPK, kako so eksplicitne nekatere zadeve, pa kako nekateri preverjajo. Pa da se ne najdejo dokumenti za določene osebe, jaz tega nisem osebno preverjal, ker je to stvar organa, ki te imenuje. Treba je vedeti, da je to bilo leta 2017, ko zakon o poslancih še ni bil točno opredeljen. Do trenutka, ko ni bilo drugega mnenja, sem to funkcijo opravljal,” je povedal in dodal, da kot član sveta v turističnem zavodu ni prejemal plačila, saj da je šlo za pro bono funkcijo, ki mu je predvsem vzela veliko časa, “drugega efekta pa ni imela”.

Kot smo že poročali, je bovška občina združljivost Krivčevih funkcij ustno preverjala pri KPK in od nje pridobila “pozitiven odgovor”. KPK, ki beleži tudi ustna poizvedovanja, teh informacij sicer ni potrdila. “Na komisiji mnenja, iz katerega bi izhajalo, da je položaj člana sveta javnega zavoda združljiv s funkcijo poslanca, nismo podali,” so pojasnili za Dnevnik.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poslancem članstvo v javnih zavodih prepoveduje. Kot poroča omenjeni časnik, je Krivec s položaja odstopil v začetku julija, potem ko mu je komisija posredovala poročilo glede nezdružljivosti funkcij. Zaradi njegovega odstopa že v času postopka, KPK nadaljnjih postopkov ni uvedla.

Čeprav je Danijel Krivec skušal odgovornost za poznavanje zakonskih predpisov nekako prevaliti na bovško občino, pa na KPK trdijo, da je poznavanje zakonskih predpisov naloga poslancev. “Vsak funkcionar je dolžan biti seznanjen z zakonodajo, ki opredeljuje njegove dolžnosti. Na komisiji smo novoizvoljene poslance mandata 2022–2026 pred potrditvijo mandatov maja 2022 posebej pozvali k spoštovanju določb o nezdružljivosti funkcij,” še pojasnjujejo na KPK.

To sicer ni prvič, da je Krivec kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Leta 2010 je namreč kot bovški župan podpisal sporazum o zavarovanju denarnih terjatev gospodarski družbi Golf Bovec ter družbi Euroinvest in tako s kršitvama dolžnega ravnanja omogočil navedenima družbama korist. S takšnim ravnanjem je uresničil znake korupcije, je leta 2012 ugotovila KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje