Komisija za preprečevanje korupcije: Poslanec SDS je kršil zakon

Slovenija 20. Sep 202311:22 9 komentarjev
Danijel Krivec
Borut Živulović/BOBO

Poslanec SDS Danijel Krivec je vrsto let zasedal nezdružljivi funkciji, kot član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče pa je odstopil šele julija letos, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek, danes poroča Dnevnik. Po navedbah poslanca je občina Bovec združljivost preverjala pri KPK, a tam tega niso potrdili.

Poslanec SDS in podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec je bil član sveta javnega zavoda od leta 2017, poslanec pa je že šesti mandat. Za Dnevnik je zatrdil, da ni vedel, da krši zakon in da je ravno v izogib konfliktu interesov, in takšnih “insinuacij”, kot se je izrazil, zaprosil občino, da to preveri pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Na bovški občini so za Dnevnik dejali, da so združljivost Krivčevih funkcij ustno preverjali pri KPK in od nje pridobili “pozitiven odgovor”. KPK, ki beleži tudi ustna poizvedovanja, pa te informacije časniku ni potrdila. “Na komisiji mnenja, iz katerega bi izhajalo, da je položaj člana sveta javnega zavoda združljiv s funkcijo poslanca, nismo podali,” so zatrdili.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poslancem članstvo v javnih zavodih prepoveduje. Kot poroča omenjeni časnik, je Krivec s položaja odstopil v začetku julija, potem ko mu je komisija posredovala poročilo glede nezdružljivosti funkcij. Zaradi njegovega odstopa že v času postopka, KPK nadaljnjih postopkov ni uvedla.

Čeprav je Danijel Krivec skušal odgovornost za poznavanje zakonskih predpisov nekako prevaliti na bovško občino, pa na KPK trdijo, da je poznavanje zakonskih predpisov naloga poslancev.

“Vsak funkcionar je dolžan biti seznanjen z zakonodajo, ki opredeljuje njegove dolžnosti. Na komisiji smo novoizvoljene poslance mandata 2022–2026 pred potrditvijo mandatov maja 2022 posebej pozvali k spoštovanju določb o nezdružljivosti funkcij,” so za Dnevnik dejali pri KPK.

Na KPK so za STA pojasnili, da so zoper Krivca v letu 2020 vodili tudi prekrškovni postopek, saj kot lobiranec ni posredoval zapisa o lobističnem stiku, in mu v njem izdali opozorilo. Pred tem so glede njega obravnavali tudi druge prijave, vendar niso ugotovili sumov kršitev, zato so njihovo nadaljnjo obravnavo zavrnili.

Trenutno pa KPK obravnava prijavo zoper Krivca v povezavi z delovanjem komisij Občine Bovec, ki pa so v fazi predhodnega preizkusa, zato podrobnejših informacij ne morejo podati. Dodali so, da ne vodijo postopka zoper konkretno osebo, ampak zbirajo podatke in pojasnila za razjasnitev dejanskega stanja.

To sicer ni prvič, da je Krivec kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Leta 2010 je namreč kot bovški župan podpisal sporazum o zavarovanju denarnih terjatev gospodarski družbi Golf Bovec ter družbi Euroinvest in tako s kršitvama dolžnega ravnanja omogočil navedenima družbama korist. S takšnim ravnanjem je uresničil znake korupcije, je leta 2012 ugotovila KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje