Poslanka Mateja Udovč zapušča Počivalška in odhaja k Aleksandri Pivec

Slovenija 14. Dec 202120:43 > 22:48 8 komentarjev
Mateja Udovč
Žiga Živulović Jr./BOBO

Poslanka Mateja Udovč zapušča Počivalškovo stranko Konkretno in vstopa v stranko Naša dežela Aleksandre Pivec. Že jutri naj bi tudi izstopila iz poslanske skupine SMC in postala nepovezana poslanka.

Poslanka Mateja Udovč zapušča stranko Konkretno in vstopa v Našo deželo Aleksandre Pivec, so za N1 potrdili v tej stranki. Njeni dosedanji poslanski kolegi iz vrst SMC vključno z vodjo poslanske skupine Gregorjem Peričem so presenečeni, saj jih vse doslej o svoji nameri ni uradno obvestila.

Našim sogovornikom iz Počivalškove stranke se zdi najbolj verjetno, da jo je k odhodu spodbudilo nezadovoljstvo, ker ni uspela s pobudo za razpis referenduma za izločitev sedmih krajevnih skupnosti iz mestne občine Kranj in za ustanovitev občine Golnik. Kot možni razlog navajajo tudi, da se ob množici močnejših kandidatov na listi Povežimo Slovenijo v gorenjski volilni enoti njena izvolitev v državni zbor na prihodnjih volitvah ni zdela zelo verjetna.

V krogih Udovčeve pa je mogoče slišati, da sama sebe prepoznava kot sredinsko političarko in se torej v Konkretno, ki se je močno nagnila v desno, ne vidi več. Tako naj bi jutri uradno izstopila tudi iz poslanske skupine SMC in postala nepovezana poslanka. To pomeni, da bodo v poslanski skupini SMC le še štirje poslanci: poleg Periča še Monika Gregorčič, Dušan Verbič in Mojca Žnidarič. Udovč so sicer v začetku letošnjega leta omenjali v skupini štirih poslancev, ki so načrtovali odhod iz SMC, a so nato Počivalškovo stranko zapustili le Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić. Takoj zatem je Udovč uspela z novelo zakona o planinskih poteh, s katero so bila zagotovljena stalna sredstva za vzdrževanje in označevanje planinskih poti.

Udovč je za Odmeve na Televiziji Slovenije napovedala, da bo v DZ delovala kot nepovezana poslanka, torej, da se ne bo pridružila drugi poslanski skupini. Glasovala pa bo po svoji vesti in pri glasovanjih ravnala državotvorno, je napovedala. Ob napovedanih glasovanjih o interpelacijah ministrov Andreja Vizjaka in Aleša Hojsa pa je dejala, da je z obema doslej dobro sodelovala in so očitki predlagateljev le šov za ljudi.

Vodja zunajparlamentarne stranke Naša Dežela Aleksandra Pivec je odločitev Udovč pozdravila in dodala, da gre “za dobronamerno povezavo” in ne za kalkulacije, kako do treh poslanskih podpisov, ki so ena od poti za vložitev kandidature stranke na prihodnjih državnozborskih volitvah. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje