Poslanka SD pisala ministru: na slovenskih avtocestah si želi več policije

Slovenija 04. Jul 202315:26 9 komentarjev
MEIRA HOT
Jan Gregorc/N1

Poslanka Socialnih demokratov Meira Hot ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja poziva, naj razmisli o tem, kako bi na slovenskih avtocestah zagotovili dovolj policije. To bi lahko po njenih besedah preprečilo kršitve in nespametno ravnanje.

Kot je v pobudi ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju zapisala poslanka SD Meira Hot, so prometni zastoji na našem avtocestnem križu v zadnjem času vse pogostejši. Ob tem je dodala, da tako vse večkrat prihaja do situacij, ko nastane takšen prometni zastoj, da je nepretočna celotna ljubljanska obvoznica ter vsi štirje kraki avtocestnega križa.

“Največkrat prihaja do tako imenovanih fantomskih zastojev, ki nastanejo kar tako, brez razloga, kar pa je najhujše v teh situacijah, pa je tudi to, da se nekateri vozniki peljejo kar po sredini med obema pasovoma, ko vsi ostali udeleženci zgledno naredijo reševalni pas. Takšno dogajanje je vsekakor nedopustno in še kako nevarno, opozoriti pa velja tudi na to, da ogromno voznic in voznikov na prehitevalnem pasu vozi prepočasi, čeprav bi lahko peljali hitreje (seveda po pravilih, ki veljajo) in tako ovirajo promet ter pretočnost prometa na naših avtocestah,” je še zapisala.

“Z zavedanjem, da avtocestna policija ni več prisotna na naših avtocestah, in to tudi razumemo, bi vseeno bilo smotrno razmisliti o tem, da bi v določenih situacijah policija le bila prisotna,” je v pobudi ministru še zapisala Hot.

Poslanka Poklukarja zato poziva, da kot pristojni minister razmisli o tem, kako bi na drugačen način zagotovili prisotnost policije na naših avtocestah in tako posledično preprečili kršitve ter nespametno dogajanje. Ministra tudi poziva, naj poišče načine, kako zaostriti kazni za kršitelje reševalnega pasu, ki s svojim malomarnim početjem ogrožajo življenja ter onemogočajo delo reševalnim vozilom ter reševalnim ekipam.

Avtocestno policijo smo sicer v Sloveniji ukinili konec lanskega leta. Za varnost cestnega prometa na avtocestah in hitrih cestah od takrat skrbijo policisti postaj prometnih policij, kot je to veljalo že v preteklosti, pred ustanovitvijo avtocestne policije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje