Postopka proti Inštitutu 8. marec ne bo. Nika Kovač: Skušali so nas utišati

Slovenija 19. Maj 202219:06 > 19:10 4 komentarji

Proti Inštitutu 8. marec zaradi kampanje Gremo volit, v sklopu katere so med drugim pozivali ljudi, naj se udeležijo parlamentarnih volitev, ne bo uveden postopek o prekršku. Da se bo inšpektor odločil tako, so v Inštitutu 8. marec pričakovali, nam je povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

“Proti Inštitutu 8. marec zaradi kampanje Gremo volit ne bo uvedenega postopka o prekršku,” je na družbenem omrežju Facebook sporočila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Inšpektorat za notranje zadeve je pod drobnogled vzel delovanje inštituta zaradi domnevnih kršitev volilne zakonodaje, ko so v času pred parlamentarnimi volitvami zbirali podpise podpore zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti in pozivali ljudi, naj se udeležijo volitev. Inštitutu je inšpektorat 1. aprila poslal poziv za posredovanje informacij v zvezi s kampanjo Gremo volit, katere del je bil inštitut. Pod poziv je bil podpisan Marko Kandolf, glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve, ki je bil na mesto direktorja imenovan istega dne, so v Inštitutu 8. marec zapisali v sporočilu za javnost.

Pričakovana odločitev, a vseeno olajšani

Danes znana odločitev inšpektorja – ne Kandolfa, temveč Vojka Kosa –, da postopka o prekršku ne bo začel, je za Niko Kovač dokaz, da so jih oblasti “le skušale utišati” in da je bilo pomembno, da so vztrajali. Da se bo inšpektor odločil tako, so v Inštitutu 8. marec pričakovali, saj, kot je za N1 dejala Kovač, niso počeli ničesar nezakonitega. “Iz prvega dopisa inšpektorja neposredno na Inštitut 8. marec je bilo razvidno, da gre za politično preračunavanje. Zanimivo je, da je [danes objavljeno] odločitev podpisal drug inšpektor [in sicer Kos]. Ni sledu o gospodu [Kandolfu], ki nas je naslovil prvič,” je dodala Kovač in povedala, da so v inštitutu ne glede na to, da so vedeli, da niso ravnali napak, vseeno olajšani.

“V Inštitutu 8. marec smo dva meseca pred volitvami delali kampanjo za sprejetje zakona proti škodljivim ukrepom oblasti in ljudi pozivali, naj se odpravijo na volišče,” je spomnila Kovač in dodala, da so se za dosedanjega prednika vlade Janeza Janšo izkazali kot “izjemno moteč faktor”. Kovač: “Začel nas je napadati na različne načine. Ko smo lansirali kampanjo Gremo volit, se je najprej lotil našega videza, naših sposobnosti, predstavniki oblasti so se, tudi o meni osebno, razpisali na Twitterju. Potem se je vse skupaj preselilo tudi na državne organe.” To so, je komentirala direktorica Inštituta 8. marec, pričakovali, saj je bilo premierjevo ravnanje po njenih besedah “šolsko ravnanje utišanja civilne družbe”, ki se dogajajo v državah, kjer je demokracija kratena.

Ko je prišel prvi poziv z inšpektorata, so v Inštitut 8. marec sprejeli odločitev, da strahu ne bodo podlegli, nam je pripovedovala Kovač, na pomoč pa so jim priskočili v Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) in odvetnica Nataša Pirc Musar. “Rekli smo si: ‘Ne boste nas prestrašili in šli bomo do konca’,” je opisala Kovač.

Poudarila je, da so v kampanjo Gremo volit šli kot člani civilne družbe in da ambicij za udejstvovanje v institucionalni politiki nimajo. Kampanja je imela poudarek na tem, kako pomembno se je odločati o prihodnosti (prek udeležbe na volitvah). “Vse, kar so počeli [tisti na oblasti], se mi zdi jasen pokazatelj tega, v kakšni državi smo dve leti živeli, kako daleč so bili pripravljeni iti,” je komentirala. Kot nam je povedala, o kazenski ovadbi zoper inšpektorja zaradi zlorabe uradnega položaja še vedno razmišljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje