Pot na Hrvaško bo kmalu precej hitrejša: brez meje in brez menjave denarja

Slovenija 10. Nov 202217:17 8 komentarjev
Mejni prehod Dragonja MEJA HRVAŠKA
Mejni prehod Dragonja (Foto: Borut ŽivuloviĆ/BOBO)

Včeraj so poslanci Evropskega parlamenta z veliko večino sprejeli poročilo o podpori polnopravnemu članstvu Hrvaške v schengenskem območju. Končno odločitev bo 8. decembra sprejel Svet EU, a vse kaže, da bodo slovenski in hrvaški policisti zapustili prostore mejnih kontrol, ko bo na silvestrovo ura odbila polnoč. Od takrat potnikom na meji ne bo več treba stati v kolonah in kazati dokumentov. V vladi zagotavljajo, da bo službo obdržalo vseh 1411 policistov, ki trenutno delajo na slovensko-hrvaški meji. Hkrati bo 1. januarja hrvaške kune zamenjal evro.

Včeraj so poslanci Evropskega parlamenta z veliko večino sprejeli poročilo o podpori polnopravnemu članstvu Hrvaške v schengenskem območju. Za je glasovalo 534 poslancev, proti 53, 25 pa je bilo vzdržanih. Mnenje Evropskega parlamenta je predzadnji korak Hrvaške na poti v schengen. Končno odločitev o vstopu Hrvaške bo sprejel Svet EU oziroma notranji ministri članic schengenskega območja na zasedanju v Bruslju 8. decembra. Na tem zasedanju bodo odločali tudi o vstopu Romunije in Bolgarije. Vse tri države bi lahko 1. januarja vstopile v schengen, glede Hrvaške praktično ni več zadržkov.

Poročevalec, evropski poslanec Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke je ob tem poudaril, da je bila Hrvaška deležna “najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo v schengenskem območju”, več kot katerakoli druga država EU doslej. Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje, njeno pripravljenost sta potrdila tako Evropska komisija kot Svet EU. “Evropski parlament se v celoti strinja: Odprava nadzora na notranjih mejah mora biti izvedena do konca tega leta!” je dejal.

To pomeni, da bodo slovenski in hrvaški policisti na silvestrovo opolnoči zapustili prostore oziroma ‘hiške’ na mejnih prehodih, kjer bodo dotlej še preverjali potnike, ki prestopajo mejo. Osebnih dokumentov sicer po 1. januarju ne boste več potrebovali za prestop meje, jih pa morate kljub temu imeti s seboj, saj tako določa zakonodaja. Bo pa z novim letom – če se ne zgodi kaj nepredvidenega – konec čakanja v kolonah pred mejnimi prehodi, ki so bili v počitniški sezoni neobhoden del poti na morje in nazaj. Spremembe bodo seveda veseli ne le slovenski turisti, ampak tudi vsi tranzitni potniki iz tujine. Prav tako pa se olajšanje obeta prebivalcem obmejnih vasi, ki so se ob turističnih konicah dušile v pločevini.

Slovenska policija v pripravah

Slovenska policija se na morebiten vstop Hrvaške v schengensko območje pripravlja že dalj časa. “To zajema priprave na strateški in taktični ravni, kar bo kljub ukinitvi schengenske kontrole na skupni meji omogočilo zagotavljanje varnosti,” pravijo v Uradu vlade za komuniciranje. Ob vstopu Hrvaške bo slovenska policija začela z izvajanjem ukrepov za zagotavljanje varnosti oziroma tako imenovanih izravnalnih ukrepov v skladu z nacionalno in schengensko zakonodajo, saj bo skupna meja z Republiko Hrvaško postala notranja schengenska meja. To pomeni, da bodo policisti, ki so doslej opravljali naloge na mejnih prehodih, te izvajali drugje, na primer ob cestah v bližini. Gre predvsem za naloge, ki jih predvideva zakon o tujcih. “Slovenska policija tudi vseskozi spremlja in analizira razmere ne samo na meji s Hrvaško, ampak na celotnem območju Zahodnega Balkana, ki neposredno vpliva na razmere na naši meji. Vsi ukrepi policije so in bodo tudi ob morebitnem vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje prilagojeni trenutni varnostni situaciji s ciljem zagotavljanja varnosti Republike Slovenije in preprečevanju nezakonitih migracij, vključno z vsemi možnimi ukrepi, ki jih dopuščajo schengenska pravila,” zagotavljajo.

Spomnimo, meja med Slovenijo in našimi sosedami Italijo, Avstrijo in Madžarsko, je ‘padla’ 21. decembra 2007. Takrat se je schengensko območje s 15 držav razširilo na 24 in so vanj poleg Slovenije vstopile še Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška, Estonija, Latvija, Litva in Malta. Pozneje se je schengen razširil še na Švico (2008) in Liechtenstein (2011). Schengen je mesto v Luksemburgu, kjer so leta 1985 države sklenile istoimenski sporazum.

Na spodnji fotografiji slovesnost na slovensko-italijansko meji v Gorici, ko sta italijanski župan Ettore Romoli in slovenski Mirko Brulc opolnoči odprla mejno zapornico in po desetletjih povezala Staro in Novo Gorico (21. 12. 2007)

schengen gorica 2007
Profimedia

Noben policist ne bo ostal brez službe

Policija ima okrog 8000 zaposlenih, varovanje zunanje in notranje schengenske meje pa izvaja 1725 policistov. Samo na meji s Hrvaško jih je 1411 in vsi bodo ostali zaposleni v Policiji. Večinoma bodo delali v okviru policijskih postaj, na katerih so že doslej izvajali naloge varovanja državne meje.

Predsednik vlade Robert Golob je za STA dejal, da je vstop Hrvaške v schengen v interesu Slovenije. “Hkrati to ne pomeni, da bi Slovenija zaradi kateregakoli razloga odstopala od rezultatov arbitražne razsodbe in od naše zakonodaje, v kateri je meja tako na morju kot na kopnem določena,” je še poudaril Golob.

Kaj bo s ‘hiškami’ oziroma poslopji na trenutnih mejnih prehodih, še ni znano. Nekateri bodo ostali in služili drugim namenom, druge pa bodo postopoma odstranili, pravijo pri slovenski policiji. Na Hrvaškem pravijo, da bodo takoj ob vstopu dvignili zapornice, da bi promet nemoteno tekel, hiške pa bodo odstranjevali postopoma. “Vsa informacijska infrastruktura bo ostala, sistem pa bo prilagojen tako, da se lahko začasen mejni nadzor ponovno uvede, kot na primer med pandemijo,” so povedali na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Ne le brez meje, tudi brez menjave valut

Potnikom na Hrvaško se obeta še ena dobrodošla sprememba. S prvim januarjem 2023 tudi Hrvaška postaja del evroobmočja, kar pomeni, da bodo kune in lipe zamenjali evri in centi. Do 14. januarja bodo kupci storitve in izdelke lahko plačevali v evrih ali kunah, trgovci pa jim bodo tudi takrat, ko bodo plačilo izvedli v kunah, morali vrniti evre. Po 15. januarju bo evro postal edina uradna plačilna valuta.

Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za 1 evro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje