Potok na območju Bleda onesnažen s fekalijami

Slovenija 04. Avg 202215:06 > 16:31 4 komentarji
onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Na Bledu je prišlo do onesnaženja potoka Jezernica, tik pred izlivom v Savo Bohinjko. Prišlo je do izlitja s fekalijami pomešane vode, je potrdila agencija za okolje. Zaradi kopanja v reki naj bi se okužilo tudi večje število kopalcev, dobili naj bi črevesne težave, je opozorilo Društvo za varstvo okolja Bled. NIJZ je obravnaval prebavne težave otrok, ki so taborili v Ribnem, a za zdaj še ni naredil raziskave, ki bi potrdila izvor okužbe.

V okolici Bleda je prišlo do izlitja s fekalijami pomešane vode, so za N1 potrdili na agenciji za okolje (Arso). Na onesnaženost Jezernice, edinega iztoka Blejskega jezera, tik pred izlivom potoka v Savo Bohinjko, je opozorilo Društvo za varstvo okolja Bled.

“V potok in kasneje v reko se iz cevi razbremenilnika čistilne naprave, izlivajo večje količine sanitarnih odplak. Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov, veje grmov, ki rastejo ob strugi, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov,” so opisali stanje v omenjenem društvu.

Stanje si je na terenu ogledala agencija za okolje in potrdila, da je dejansko prišlo do izlitja. V prihodnjih dneh bodo pregledali še poročilo obratovalnega monitoringa komunalne čistilne naprave Bled in preveril podatke monitoringa Save Bohinjke. “Zadnjih rezultatov vzorčenja še nimamo in jih žal tudi ne bomo imeli še nekaj časa. Bi pa opozorili, da naš redni monitoring na merilnih mestih ne bo najbolje pokril opisane problematike,” so pojasnili in dodali, da je do nedopustnega izlitja prišlo zaradi s fekalijami obremenjene vode ob nizkem vodostaju.

Na fotografiji je vidna lokacija izpusta mešanega kanala. Na mestu preliva je bila zgrajena naprava za mehansko čiščenje te vode.

voda
geoprostor.net

Večje število kopalcev, tako domačinov kot gostov iz bližnjega hotela in glampinga, se je med kopanjem v reki okužilo, je še opozorilo društvo. Arso nam je potrdil, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) res prejel obvestila o prebavnih težavah otrok, ki so taborili v Ribnem. A NIJZ ni naredil raziskave, ki bi potrdila izvor okužbe. Na NIJZ smo sicer naslovili vprašanja, odgovore še čakamo.

Na podlagi prijave zadevo preverjajo tudi kriminalisti. “Vzeti so bili vzorci vode, opravljen je bil ogled kraja in več kilometrov struge reke. Vidnega onesnaženja v času ogleda ni bilo, vodostaj pa je bil izredno nizek. Postopek še poteka. Rezultati analize še niso znani,” so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Inšpekcija za okolje o tej problematiki ni bila obveščena. Ob tem poudarjajo, da je za nadzor površinskih voda pristojen Arso. Vse, ki opazijo onesnaženje vod, pa pozivajo, naj kontaktirajo interventne službe na telefonsko številko 112.

Predsednik blejske ribiške družine: kriv ni turizem, ampak direkcija za vode

Problematika onesnaženja ima dolgo brado, sega v 70. leta, je za N1 pojasnil predsednik Ribiške družine Bled Gorazd Pretnar. Takrat se je namreč na Bledu gradila kanalizacija, pri ledeni dvorani pa so zajezili potok Ušivec, ki je veljal za preveč onesnaženega. Potok tako zdaj teče v kanalizacijo in prinaša petino skupnega volumna vode. Pred dvema letoma je Pretnar, ki sicer na koprskem NIJZ vodi laboratorij za sanitarno mikrobiologijo, dal analizirati kakovost Ušivca. Analiza je pokazala, da voda iz Ušivca ustreza kriterijem pitne vode.

Pogoste so obtožbe o tem, da za iztekanje iz kanalizacije kriv blejski turizem. Da je za onesnaženje odgovoren množičen turizem, je zapisalo tudi Društvo za varstvo okolja Bled, ki je opozorilo na onesnaženost Jezernice. Predsednik blejske ribiške družine te trdive zavrača. “Tudi ko je bilo med epidemijo koronavirusa gibanje omejeno zgolj na občine, na Bledu takrat ni bilo turistov, ostali smo le domačini, je teklo mimo čistilne naprave. Za to ni kriv turizem, ampak izviri, ki so ujeti v kanalizacijo,” je poudaril Pretnar.

Krivda za to, da teče mimo kanalizacije, Pretnar pripisuje direkciji za vode na ministrstvu za okolje in prostor (DRSV). “Krivdo lahko pripišemo indolenci DRSV,” je poudaril. Na direkcijo so namreč naslovili pobudo, da bi se Ušivec preusmerilo tako, da bi tekel v jezero in ne v kanalizacijo. S tem bi povečali pretok vode in zmanjšali možnost cvetenja ter onesnaženja. “Dobil sem nonšalanten odgovor, da to ni v njihovem programu,” je povedal Pretnar. Zdaj se o tem dogovarjajo z občino, Pretnar pa računa, da bodo to rešili do prihodnjega leta.

Za zdaj blejska ribiška družina ni zaznala zastrupitev rib na tem območju. “Trenutno je za nas težava visoka temperatura vode, segreje se tudi do 21 stopinj Celzija,” je poudaril Pretnar. Zato je Ribiška družina Bled je na delu Save Bohinjke, ki sodi pod njihovo pristojnost, ustavila ter prepovedala ribolov.

Gospodar ribiške družine Radovljica: “Voda je smrdela kot gnojnica.”

O zastrupitvi rib pa poročajo iz ribogojnice Ribiške družine Radovljica, ki za delovanje prejema vodo iz Save Bohinjke. Ribe so začele zbolevati v zadnjih dveh tednih, nam je povedal gospodar ribiške družine Matej Šparovec. Veterinarka je sprva svetovala, naj počakajo in spremljajo stanje. “Stanje je bilo po 14 dneh slabše. Tako so bile prizadete, da smo morali evtanazirati vseh 25.000 rib,” je dejal.

Šparovec predvideva, da so glavni vzrok fekalije. “V začetku smo jih kopali, tako kot to počnemo ribogojci. Po tem ribam pade imunost. Takrat so se pojavile fekalije, ribe pa so zaradi oslabljenosti začele poginjati. Po 300, 400 na dan,” je opisal. “Voda je smrdela kot gnojnica. 14 dni je voda iz Bohinjke smrdela kot fekalije,” je povedal. O dogodku je obvestil interventne službe, rezultati preiskave še niso znani.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Občino Bled, na odgovore še čakamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje