Zvezdni utrinki 2022: kdaj avgusta bodo Perzeidi najbolj vidni

Slovenija 04. Avg 202210:27 > 10. Avg 2022 21:02 1 komentar
Zvezdni utrinki 2022 Perzeidi avgust
PROFIMEDIA

Zvezdni utrinki 2022 – kdaj avgusta bo vrhunec meteorskega roja Perzeidov in zakaj bo letos opazovanje oteženo.

Kot vsako leto bo tudi letos avgusta mogoče z Zemlje opazovati meteorski roj Perzeidov. Roj, ki je sicer aktiven od 17. julija do 24. avgusta, bo doživel vrhunec v noči med 12. in 13. avgustom.

Letos bo sicer opazovanje oteženo, saj 12. avgusta zgodaj zjutraj nastopi polna luna. Svetloba polne lune (gre za odbito sončno svetlobo) jih bo namreč zasenčila in bodo zato zvezdni utrinki manj vidni.

Zvezdni utrinki: zakaj avgusta in od kod prihajajo

Zvezdni utrinki oziroma meteorji, ki jih vidimo vsako leto sredi avgusta, so ostanki kometa Swift-Tuttle, ki še vedno potuje okoli Sonca (za en obhod okoli Sonca potrebuje dobrih 133 let). Oblak teh delcev, tako imenovan Perzeidni oblak, se razteza po vsej tirnici kometa.

Vsako leto sredi avgusta Zemlja prečka tirnico kometa. Takrat ti prašnati delci oziroma kamenčki, ki so večinoma manjši od milimetra, priletijo v ozračje in zaradi trenja zažarijo in zgorijo, kar vidimo kot zvezdni utrinek. Prašni delci v ozračje priletijo z veliko hitrostjo, in sicer okoli 60 kilometrov na sekundo.

Perzeidi so ime dobili po ozvezdju Perzej, od koder navidezno prihaja meteorski roj. Če so razmere ugodne, lahko vidimo tudi do 100 zvezdnih utrinkov na uro.

Komet se lahko nevarno približa Zemlji

Komet Swift-Tuttle, ki za seboj pušča Perzeidni oblak, je tako imenovano blizuzemeljsko telo. To pomeni, da na svoji poti prečka ali se zelo približa Zemljini orbiti. Nazadnje je bil v Zemljini bližini leta 1992, naslednjič pa bo leta 2126. Pojav kometa v letu 2126 naj bi bil podoben pojavu kometa Hale-Bopp, ki je bil leta 1996, še posebej pa aprila 1997, viden s prostim očesom. Astronomi so izračunali, da naj bi se Komet Swift-Tuttle Zemlji zelo približal v letu 4497. Kot še kažejo izračuni, ima komet precej stabilno tirnico in v naslednjih 2000 letih za Zemljo naj ne bi predstavljal nevarnosti. Gre sicer za velik komet, njegov premer je kar 26 kilometrov. Če bi trčil v Zemljo, bi bil učinek 27-krat večji, kot je bil ob trku asterodia s premerom 10 kilometrov, ki je pred 66 milijoni let trčil v Zemljo in naj bi povzročil izumrtje množice živalskih vrst, med drugim tudi dinozavrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje