Župani opozarjajo na vse višje stroške občin, želijo ureditev županskih plač

Slovenija 23. Jan 202415:42 > 20:18 1 komentar
Banka Slovenije spreminja pogoje za kredite
Foto: PROFIMEDIA

Dva meseca po podpisu dogovora o višini povprečnine so nekatere občine opozorile, da te ne bodo zadoščale za nova bremena, ki so jim bila naložena. Po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča jim povprečnino znižujejo vztrajanje visoke inflacije, višanje plač v javnem sektorju in rast materialnih stroškov zavodov. Nekatere občine bi zato z državo odprle pogovore za dodatne finančne vire. Želijo si urediti tudi županske plače.

Po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije (SOS) Vladimirja Prebiliča višjo povprečnino za leti 2024 in 2025, ki so jo z državo izpogajale občine, znižujejo vztrajanje visoke inflacije, višanje plač v javnem sektorju in rast materialnih stroškov zavodov. “Vse to zelo bremeni občinske proračune, zato se bo z ministrstvoma za finance in za javno upravo treba pogovoriti, kako zagotoviti dodatne vire,” je po regijskem srečanju dejal Prebilič.

Na srečanju so po besedah predsednika SOS govorili tudi o težavah, s katerimi se občine srečujejo pri prostorskem načrtovanju. Župani namreč opozarjajo, da na ministrstvu za naravne vire in okolje na odobritev čaka veliko število novih občinskih prostorskih načrtov, saj se ministrstvo ukvarja predvsem s sanacijo po poplavah. “Zato bo treba bodisi okrepiti ekipo na ministrstvu ali pa razmisliti, kako pohitriti postopke. Trenutno stanje namreč onemogoča razvoj lokalne skupnosti,” je dejal Prebilič.

Posebej opozorili na neurejenost (prenizkih) plač

Župani so danes znova opozorili tudi na njihov neurejeni položaj, posebej ko je govora o plačah, ki naj bi bile prenizke, in statusu župana, ko preneha opravljati funkcijo. “V tem primeru so namreč župani v slabšem položaju kot ostali funkcionarji, zato bodo nujne spremembe, sicer bo funkcija postala neatraktivna in bo vedno težje dobiti ljudi, ki bi kandidirali,” je še dejal Prebilič.

Danes je potekalo tudi prvo izmed štirih srečanj regijskih svetov Združenja občin Slovenije (ZOS). Sestali so se župani občin Notranjsko-kraškega, Obalnokraškega, Goriškega in Gorenjskega regijskega sveta. Tudi oni so izpostavili perečo problematiko plač občinskih funkcionarjev in pozvali vlado k pogovorom ter k nujni in takojšnji ureditvi področja.

Da so nesorazmerja med plačami županov in zaposlenimi tako na občinskih upravah kot javnih zavodih že dolgo porušeni, ZOS opozarja že kar nekaj časa. Tudi zdajšnjo vlado so že večkrat pozvali k pogovorom. “Ponovno pozivamo, da je skrajni čas, da se funkcijo župana in odgovornost, ki jo nosijo, ustrezno finančno ovrednoti,” so zapisali v sporočilu za javnost po srečanju.

Na srečanju so tudi opozorili, da dogovorjena višina povprečnine za leto 2024 nikakor ne bo zadoščala za kritje zakonsko določenih nalog. Razkorak med povprečnino in dejanskimi stroški občin bo v letu 2024 zagotovo znašal 12 odstotkov, opozarjajo.

Opozorili so še na pomen tega, da bi država pri črpanju evropskih sredstev prisluhnila občinam ter jih vključila v pripravo programov in javnih razpisov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje