Požar pri Socerbu se ne širi več, večinoma je pod nadzorom

Slovenija 10. Avg 202207:17 > 19:29 0 komentarjev
Požar pod Socerbom
BOBO

Požar pod Socerbom je v večji meri pod nadzorom in se ne širi več, je popoldne dejal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam medtem še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo.

Požar pod Socerbom je v večji meri pod nadzorom in se ne širi več, je popoldne dejal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade.  Po prvih grobih ocenah je požar zajel 100 hektarjev površine, je dodal. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

Na požarišču je bilo tekom dneva okoli 150 gasilcev s 45 vozili, je sporočila Uprava za zaščito in reševanje. Požar gasijo še trije helikopterji Slovenske vojske in letalo Pilatus, dva policijska helikopterja, dva italijanska helikopterja in dva kanaderja. Dodali so, da slovenski vojaki na požarišče dostavljajo vodo s tremi cisternami. Za potrebe sanitetne podpore pa je bila na požarišče poslana tudi sanitetna postaja z nujnim reševalnim vozilom.

Burja je popoldne nekoliko popustila, a se ni povsem umirila. “Še tako majhno žarišče pa se lahko ob pomoči burje v zelo kratkem času razvije v resen požar,” je posvaril Brodar.

Tudi danes je razmeroma močna burja podpihovala ogenj in oteževala delo pilotom helikopterjev.

Primorski dnevnik poroča, da kanaderji danes niso uporabljali samo vode, ampak so v bližini Prebenega nad plamene spustili nad plamene tudi posebno peno rdeče barve za zaviranje požara.

V torek je Uprava RS za zaščito in reševanje aktivirala državni načrt za primer velikega požara. Kot je pojasnil Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz celotne države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. Trenutno so na delu gasilci iz širše primorske regije, popoldne jih bodo zamenjali gasilci iz Notranjske.

Italijanski gasilci napredujejo

Na italijanski strani požara so po poročanju Primorskega dnevnika z gašenjem na dobri poti. Krajani Prebenega, ki so noč preživeli v dolinski telovadnici, so se ob 9. uri lahko vrnili v svoje domove.

Tudi zaradi požara pri Socerbu je bila oskrba slovenske Istre s pitno vodo v torek še posebej ogrožena. Rižanski vodovod je zato pozval k maksimalnemu varčevanju. Danes so razmere podobne.

Gasilci se danes čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Brodar.

Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

Predlog, kaj bi kupila Slovenija, do sredine septembra

V torek so sicer v vodarno Rižanskega vodovoda pripeljali največ vode s Planinskega polja do zdaj, kljub temu da so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Pojasnil je, da so hkrati močno povečali količino, ki jo z večjimi tovornjaki prevažajo zasebniki. Na ministrstvu so potrebe pravočasno predvideli in prevozne zmogljivosti so povečali, že preden so preusmerili vojaške cisterne, je zatrdil.

Po Medvedovih besedah se je pokazalo tudi, kako pomembna je bila prisotnost vojaških cistern v bližini, predvsem do trenutka, ko so lahko v skladu z državnim načrtom napotili pod Socerb gasilske tovornjake iz vse Slovenije.

Vlada naj bi zaradi čedalje pogostejših požarov razmišljala o nakupu dveh letal za gašenje znamke Air Tractor, ki bi lahko bili dobavljivi prihodnje leto, je poročala Radiotelevizija Slovenija. O tem pa morajo pred odločitvijo vlade presoditi strokovnjaki, so še poročali. “Predloge bomo skupaj s stroko pripravili do nekje 15. septembra,” je dejal Medved.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!