Poziv univerz in sindikatov: Fakultete naj ostanejo odprte

Slovenija 04. Avg 202118:00 1 komentar
Učilnica
PROFIMEDIA

Predstavniki univerz, sindikatov in Študentske organizacije Slovenije so se zavzeli, da prostori fakultet v prihajajočem šolskem letu ostanejo odprti pod pogojem PCT. Zaposlenim in študentom, ki niso cepljeni ali so covid-19 preboleli, je po njihovo treba omogočiti brezplačno testiranje.

Izvajanje študijskega procesa mora biti v novem študijskem letu drugačno kot v preteklem letu in pol, menijo v rektorski konferenci, nekaterih sindikatih s člani iz visokega šolstva in Študentski organizaciji Slovenije. Pristojni naj takoj odločijo, da ostanejo visokošolski zavodi odprti za vse tiste, ki ustrezajo kategorijam PCT, so pozvali.

Hkrati naj pristojni zagotovijo tudi nemoten dostop do prostorov fakultet za izvedbo pedagoškega, raziskovalnega in delovnega procesa, so navedli v javnem pozivu. Tistim zaposlenim in študentom, ki niso cepljeni ali so covid-19 preboleli, pa je treba omogočiti brezplačno testiranje, so prepričani.

Podpisniki poziva si bodo prizadevali, da se tako kot v ostalem javnem življenju tudi na univerzah upošteva pravilo PCT, s čimer se ukrepi za varovanje zdravja omilijo, za samo izvedbo pedagoškega procesa pa to pomeni lažje načrtovanje in izvajanje študijskega procesa, ki bi lahko skozi celotno študijsko leto 2021/22 potekal neprekinjeno v prostorih fakultet.

Na univerzah še naprej pozivajo k cepljenju

Poleg tega pričakujejo, da bodo univerze obravnavane prednostno tako pri izvajanju investicij v nove stavbe kot pri urejanju ustreznega prezračevanja, ki pomeni dolgotrajno pozitivno rešitev tudi za preprečevanje širjenja drugih obolenj.

Na univerzah bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi se lahko študijsko leto 2021/2022 izvajalo v predavalnicah, so zagotovili. Glede na to znova pozivajo zaposlene in študente k cepljenju, četudi se je treba po njihovih besedah zavedati, da je to v Sloveniji prostovoljno.

Poziv so podpisali predsednik rektorske konference in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, podpredsednik rektorske konference in rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar in rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik.

Prav tako so podpisniki predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič, predsednik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj in podpredsednik Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Bojan Ravnikar.