Pozor! Če dobite ta SMS, ga ignorirajte, pošiljatelja pa blokirajte

Slovenija 11. Avg 202316:52 1 komentar
geslo
PROFIMEDIA

Policisti opažajo vse več zlorab plačilnih kartic. Letos so prejeli več kot 380 prijav, spletni goljufi so slovenske komitente spletnih bank oškodovali skoraj za dober milijon evrov. Policija poziva k večji previdnosti. "Če dobite takšno sporočilo, ga ignorirajte, pošiljatelja oziroma telefonsko številko pa blokirajte," opozarjajo policisti.

Policija v zadnjem zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank. Letos so zabeležili že več kot 380 prijav s skupno škodo okrog 960 tisoč evrov, velika večina zlorab pa se nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu z ribarjenjem oziroma phishingom.

Spletni goljufi na naključne telefonske številke pošiljajo kratka SMS obvestila ali elektronska sporočila, v katerih se predstavljajo v imenu slovenskih bank. V sporočilih lažno navajajo, da naj uporabniki potrdijo svojo identiteto, sicer bo njihov račun blokiran. Nato prilagodijo povezavo do lažne spletne strani, kamor je treba vnesti podatke plačilnih kartic, davčno številko, telefonsko številko ipd. Če prejemnik takih sporočil dejansko vnese navedene podatke, jih lahko goljufi uporabijo za spletne nakupe, nakupe na prodajnih mestih in celo dvige na bankomatih ter na tak način v celoti izpraznijo bančne račune.

spletne goljufije
Posnetek zaslona

Policisti tako vse, ki so prejeli tovrstna sporočila, pozivajo k večji previdnosti.

“Banke nikoli ne pošiljajo tovrstnih sporočil s povezavami, zato na te ne klikajte in ne vnašajte nobenih podatkov. Sporočilo ignorirajte, pošiljatelja oziroma telefonsko številko pa blokirajte,” svetujejo na policiji. Morebitno zlorabo pa nemudoma obvestite svojo banko in oškodovanje prijavite policiji.

Tudi številni komitenti NLB so v teh prejeli SMS z opozorilom, da banka s sporočilom nikoli ne zahteva vnosa osebnih podatkov in gesel.”Ne pošiljajte jih nikomur in ostanite varni,” svetuje NLB.

SMS NLB/Zajem zaslona

Policija tudi opozarja, da goljufi izkoriščajo poplave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje