Pozor, goljufi pod krinko UniCredit banke pošiljajo lažna elektronska sporočila

Slovenija 06. Maj 202208:25 0 komentarjev
UNICREDIT BANK
Žiga Žvulović jr./BOBO

Med strankami banke UniCredit so danes prek elektronske pošte zaokrožila lažna sporočila. Banka komitente obvešča, da je njihov račun blokiran in da je potrebno za aktivacijo v obrazec vnesti določene podatke. V banki opozarjajo, da gre za t. i. phishing, kjer se neznanci predstavljajo kot uradne institucije, da bi od uporabnikov pridobili podatke. Navadno gre za krajo uporabniških imen, gesel in številk bančnih kartic.

Pri banki UniCredit so danes zaznali nov poskus zlorabe oziroma t. i. phishinga. Zasledili so lažna obvestila, ki so jih neznanci v imenu banke pošiljali prek elektronske pošte. V lažnem sporočilu goljufi stranke obveščajo, da je račun za bančne storitve blokiran in da je za njegovo aktivacijo treba opraviti določene korake preko priložene lažne spletne povezave. “Če ste omenjeno sporočilo prejeli, vas prosimo, da ne vnašate nobenih zahtevanih podatkov in ne klikate na priloženo povezavo, sporočilo pa takoj izbrišite,” svetujejo pri UniCredit.

Lažno sporočilo (zajem zaslona)

Banka še opozarja, da svojim strankam prek SMS ali e-pošte nikoli ne pošilja povezav do spletnih strani, zlasti pa ne do vstopnih strani za digitalno bančništvo ali kakršnih koli obrazcev, v katere bi morali vpisovati podatke. Stranke pa poziva tudi na pazljivost pri navedenih povezavah do obrazcev, saj se povezava iz lažnih sporočil razlikuje od uradnih strani.

Skoraj 30 odstotkov od vseh lani zabeleženih spletnih prevar, natančneje 955, je bilo t.i. phishing prevar oziroma primerov spletnega ribarjenja. Pri phishingu gre za preprosto, a učinkovito spletno prevaro, pri kateri goljufi z izdajanjem za nekoga drugega od žrtev zahtevajo občutljive osebne podatke, na primer podatke o bančnem računu ali podatke za vpis v spletno banko. Možnosti za spletno ribarjenje je ogromno: goljufi se izdajajo za spletno banko, ponudnika spletnih storitev, spletno trgovino, dostavno službo, investicijsko platformo ali svetovalca, ponudnike posojil ali ljubezenski interes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!