Pozor, na Facebooku se je pojavil lažni profil N1 Slovenija

Slovenija 22. Jun 202220:37 0 komentarjev
facebook, lažni profil
Zajem zaslona/Facebook

Na N1 smo ob našem prvem rojstnem dnevu pripravili nagradno igro, v kateri na družbenih omrežjih podarjamo mobilni telefon. Na Facebooku pa se je pojavilo tudi nekaj lažnih profilov N1, ki posnemajo nagradno igro. Naše sledilce opozarjamo, naj bodo previdni in lažni profil prijavijo.

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavilo več lažnih spletnih strani N1, ki uporabnikom sporočajo, da so zadeli nagrado, za prejem pa morajo všečkati in deliti objavo ter se registrirati na objavljeni povezavi. Toda, pozor, prava nagradna igra na Facebook strani N1 od uporabnikov tega ne zahteva. Za sodelovanje v nagradni igri N1 je treba le odgovoriti na nagradno vprašanje.

Prave spletne strani N1 na družbenih omrežjih

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Primer lažne Facebook strani N1:

Povezava uporabnika vodi do te spletne strani. Če boste s kliki na povezavi nadaljevali, vas bo vaš brskalnik, če je ustrezno zaščiten, opozoril, da povezava ni varna in vas na tej točki ustavil. Čeprav nagradno igro ob prvi obletnici portala N1 res izvajamo, pa opozarjamo, da gre za lažni profil, ki je bil ustvarjen zgolj z namenom pridobivanja osebnih podatkov od uporabnikov. Prosimo, da ga prijavite.

nagradna igra, lažni profil, facebook
Zajem zaslona

Včasih lahko na to, da je profil lažen, posumimo tudi sami. V tem primeru vidimo, da lažni profil na levi kljub podobni grafični obliki ne objavlja vsebin portala N1 in je nastal šele 22. junija 2022. Že to je dovolj za to, da smo v nadaljevanju bolj previdni.

lažni profil, facebook
Zajem zaslona/Facebook

Prelepo, da bi bilo resnično

Na podobne prevare opozarja tudi Program Varni na internetu, ki ga izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Na spletni strani redno opozarjajo na najpogostejše težave, s katerimi se soočajo spletni uporabniki ter opozarjajo na aktualne prevare, ki jih zaznajo na različnih spletnih mestih.

Tako opozarjajo, da naj uporabniki spleta pred vsakim klikom zmeraj premislijo, zakaj bi jim nekdo zgolj v zameno za klik ali všeček podaril draga darila ali velike denarne vsote. Pogosto spletne strani za vpis osebnih podatkov niso legitimne, uporabniki podatke nevede posredujejo nekomu, ki jim ukrade denar, jih izsiljuje, jim ukrade določena gesla in podobno. Za pomoč pri prepoznavanju lažnih nagradnih iger opozarjajo na sledeče:

Vedno preverite, kdo je organizator nagradne igre.

Vedno preberite pravila oziroma pogoje nagradne igre.

Vedno preverite, kateri osebni podatki bodo zbrani, kdo jih bo shranjeval oziroma obdeloval in za kakšen namen ter ali bodo še komu posredovani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!