Pozor: za oglaševanje ukradli podobo zdravstvenega ministra

Slovenija 11. Nov 202212:33 0 komentarjev
lažna spletna stran
Zdravstveni inšpektorat

Goljufi so na spletni strani, katere podoba spominja na podobo spletnega medija 24ur.com, objavili lažni intervju z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Gre za zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila za zdravljenje sladkorne bolezni, opozarjajo na zdravstvenem inšpektoratu.

Izdelek je lahko nevaren za zdravje potrošnikov, saj ponudnika ni mogoče izslediti, izdelka pa ne preveriti. Predstavitev, ki vključuje zdravstvene trditve, je neresnična, zavajajoča in lahko nevarna za sladkorne bolnike. Imena in mnenja uporabnikov so izmišljena, poudarjajo na inšpektoratu.

Potrošnike opozarjajo, naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom vedno preverijo naziv in naslov ponudnika. V primeru, da gre za ponudnika s sedežem izven EU, kjer je naročanje možno zgolj z vnosom imena in telefonske številke v spletni obrazec, lahko sklepajo, da gre za goljufivo prakso in za ponujanje izdelkov, katerih skladnost in varnost ne more biti preverjena. Nakup izdelkov zato odsvetujejo.

Pristojni sicer že dlje časa opozarjajo na pojav zavajajočih spletnih oglasov za “čudežna zdravila”, ki pogosto obljubljajo lažne zdravilne lastnosti in revolucionarna odkritja. Iz Javne agencije za zdravila so septembra za STA sporočili, da so do takrat letos prejeli devet prijav. Dve prijavi so vložili na zdravniški zbornici, in sicer zaradi “čudežnega zdravila” za povrnitev vida in za sladkorno bolezen.

Poleti so goljufi zlorabili tudi identiteto nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja, v oglasu, ki je obljubljal, da si lahko vsakdo samostojno očisti žile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!