Prah nad Velenjem: odgovorni zagotavljajo, da nevarnosti za zdravje ni

Slovenija 16. Mar 202215:51 1 komentar
RGP
RGP

Na betonarni gradbenega podjetja RGP na območju Velenja in Šoštanja se je včeraj iz dimnika v zrak sprostila večja količina prahu. Pristojni zagotavljajo, da prah za zdravje ni škodljiv. Inšpektorat za okolje in prostor je zavezancu izrekel opozorilo.

Radio Slovenija je zjutraj poročal, da se je včeraj na betonarni gradbenega podjetja RGP na območju Velenja in Šoštanja iz dimnika v zrak sprostila večja količina prahu. To naj bi pri prebivalcih vzbudilo strah pred onesnaženjem in težavami z dihanjem.

Iz Dravskih elektrarn Maribor, ki so večinski lastnik družbe RGP, so sporočili, da je včeraj, ob približno 11. uri, prišlo do izpusta neškodljivega prahu kamenega agregata iz sušilnice proizvodnje suhih mešanic. “Do izpusta je prišlo zaradi napake na filtrirnem sistemu odpraševanja. Po zaznavi napake delovanja filtrirnega sistema je bilo delovanje naprave nemudoma ustavljeno,” so dodali.

Kot pravijo, so o dogodku obvestili tudi Center za obveščanje (CORS). Filtre danes že menjujejo. “Drugače se menjajo na osnovi ocen ustreznosti filtrov, ugotovljenih pri periodičnih pregledih filtrirne naprave. Pogostost menjav filtrov je odvisna od obratovalnih pogojev,” še pojasnjujejo v podjetju.

Podjetju zaradi dogodka izrekli opomin

O dogodku je bil obveščen tudi Inšpektorat za okolje in prostor. “Inšpektorat za okolje in prostor, območna enota Celje, je včeraj prejela informacijo o oblaku prahu, ki se zadržuje nad Velenjem,” so povedali za N1 in dodali, da so v družbi RGP opravili nadzor. Tudi inšpektorat je ugotovil, da je prišlo do “izpusta neškodljivega prahu kamenega agregata iz sušilnice proizvodnje suhih mešanic”, vzrok za to pa je bila napaka na filtrskem sistemu odpraševanja.

“Enkraten in nepredvidljiv dogodek je povzročil določen vpliv na okolje brez tveganih posledic, saj ni šlo za emisije nevarnih snovi. Inšpektor je zavezancu izrekel opozorilo po 33. členu Zakona o inšpekcijskem nadzoru, da mora po zamenjavi filtra in ponovnem zagonu naprave za sušenje kamenih agregatov obvestiti inšpektorja,” so še sporočili z inšpektorata.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Mestno občino Velenje. Na NIJZ pravijo, da za zdaj nimajo nobenih informacij, tudi na dežurni telefon niso prejeli nobenega klica v povezavi s tem dogodkom. Na velenjski občini pa so bili o domnevnem onesnaženju zraka obveščeni le iz medijev. V Termoelektrarni Šoštanj pa so za Radio Slovenija še povedali, da prekoračitev izpustov niso zaznali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje