Pravna mreža poziva državo: Denar za dopust nekdanjih ministrov zahtevajte nazaj

Slovenija 16. Avg 202215:09 > 18:26
Vlada Janeza Janše
BOBO

V Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da ni pravne podlage za izplačilo odškodnin za neizrabljen letni dopust, ki so si ga izplačali ministri, državni sekretarji in svetovalci v vladi Janeza Janše.

Državo pozivajo, naj zahteva vračilo nadomestil za neizrabljen letni dopust, ki so si ga izplačali člani prejšnje vlade, o čemer je poročala Mladina. Po mnenju Pravne mreže za varstvo demokracije je iz objavljenih odločb razvidno, da so utemeljitve v različnih odločbah zelo podobne in bolj ali manj formalnost.

“Menimo, da so odločbe, ki jih je izdala Komisija Vlade Republike Slovenije za administrativne zadeve in imenovanje, vsaj za izplačila ministrom, nezakonite. Takšna izplačila so se zgodila prvič, zato je nujno, da se o pravilnosti oblastnih ravnanj izrečejo neodvisni organi,” menijo v pravni mreži.

V pravni mreži so prepričani, da ni pravne podlage za izplačilo nadomestil, zato:

– pozivamo Vlado RS, naj zoper ministre vloži tožbe na ugotovitev ničnosti sporazuma oziroma odločbe za neizrabljen dopust;

– predlagamo računskemu sodišču, naj opravi revizijo vseh postopkov izplačila denarnega nadomestila;

– podajamo prijavo Uradu RS za nadzor proračuna za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper ravnanje Komisije Vlade RS, ki je izdala odločbe o upravičenosti do izplačila nadomestila.

Dodajajo, da v nobenem relevantnem zakonu ni pravne podlage za izdajo odločb ali sklenitev sporazuma o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, zato so po njihovem mnenju odločbe o izplačilu nadomestil nične, enako, kot je ničen potencialni sporazum o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. “Iz medijev ne izhaja, da bi bili o nadomestilih sklenjeni sporazumi, ampak je Komisija Vlade RS izdala enostranske oblastne odločbe,” so zapisali.

Na vladi pravijo, da so bili “določeni razmisleki glede odločitev prejšnje vlade za izplačilo nadomestil za neizrabljen letni dopust pred časom že opravljeni”. Vlada bo pobudo pravne mreže podrobneje proučila in se sestala s predstavniki iniciative.

Prejeli so plačilo, ki jim ne pripada

Pravna mreža navaja, da so ministri prejeli plačilo, ki jim ne pripada. “Država, ki je na podlagi nične odločbe že izpolnila svojo obveznost, je izpolnila nekaj, česar ni bil dolžna, zato ima pravico zahtevati svojo izpolnitev nazaj,” je prepričana.

Spomnimo, ministri, državni sekretarji in preostali visoki funkcionarji Janševe vlade so si pred odhodom zagotovili odškodnine za neporabljen letni dopust, je takrat poročala Mladina. Funkcionarji so namreč trdili, da zaradi epidemije in drugih obveznosti niso imeli možnosti, da bi izkoristili dopust. Največjo odškodnino je dobil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek – skoraj 15 tisoč evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.