Pravna mreža za varstvo demokracije prejela nagrado državljan Evrope

Slovenija 23. Jun 202222:44 1 komentar
pravna mreža za varstvo demokracije
Mateja Jordović Potočnik

Pravna mreža za varstvo demokracije je prejela nagrado državljan Evrope.

Nagrado državljan Evrope za leto 2022 je prejela Pravna mreža za varstvo demokracije. “Ta je v zadnjem letu postala ena izmed najbolj prepoznavnih organizacij na področju vladavine prava in varstva demokracije v Sloveniji,” je sporočil Evropski parlament.

Pravna mreža za varstvo demokracije je iniciativa, ki nudi pravno podporo posameznikom in organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. Tako so med drugim pomagali posameznikom, ki so se znašli v postopkih zaradi mirnih protestov v času, ko so veljali ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa. Glede prepovedi shodov so na ustavno sodišče vložili tudi pobudo, ustavno sodišče jim je pritrdilo in odločilo, da se pravice do protesta tudi v epidemiji ne sme omejevati bolj, kot je to nujno potrebno. Sodelovali pa so tudi pri pripravi sprememb zakona o nalezljivih boleznih, s katerimi uresničujejo odločitve ustavnega sodišča.

Nagrado državljan Evrope od leta 2008 podeljuje Evropski parlament. Podelijo jo za posebne dosežke na področjih spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic, čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji ali dejavnosti, ki so konkreten izraz vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta, vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje