Sindikat upokojencev: Vlada je brez posluha za naše predloge

Slovenija 18. Maj 202310:35 6 komentarjev
Pokojnina
Foto: PROFIMEDIA

V Sindikatu upokojencev Slovenije so opozorili, da vlada nima posluha za zakonite predloge za zvišanje pokojnin, ter poudarili, da bi morala politika spoštovati preteklo delo upokojencev, so zapisali v javnem pismu, naslovljenem na Roberta Goloba. Znova ga pozivajo k izredni uskladitvi pokojnin.

Sindikat upokojencev Slovenije je danes premiera Roberta Goloba v javnem pismu pozval, naj vlada predlaga zakon, s katerim bi omogočila izredno uskladitev pokojnin. Opozorili so, da vlada nima posluha niti za zakonite predloge za zvišanje pokojnin ter poudarila, da bi morala politika spoštovati preteklo delo upokojencev.

Predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković je zapisala, da je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) sprejel sklep, po katerim bi se pokojnine vsem upokojencem zvišale za 3,5 odstotka. Predsednica je pojasnila tudi, da je Zpiz v sklepu konec februarja predlagal tudi dodatno uskladitev pokojnin za en odstotek za vse upokojence, ki so se upokojili pred letom 2011. Poudarila je, da bi odločitev o izredni uskladitvi pokojnin številčno veliki skupini ljudi v državi omogočila lažje življenje, takšna odločitev pa bi bila tudi politično modra.

Predsednica sindikata je zapisala, da se zavzemajo za dostojne pokojnine, tuje pa so jim populistične zahteve, ki so jim priča v zadnjem času. Poudarila je, da “upravičeno pričakujejo, da bo politika spoštovala preteklo delo sedaj upokojenih, temeljni pokojninski zakon in izredne razmere zaradi visoke inflacije življenjskih potrebščin”.

Izpostavila je, da ne čudi nezadovoljstvo upokojencev, saj da vlada niti za “legitimne in zakonite predloge o potrebi po zvišanju pokojnin” nima posluha. Resorno ministrstvo ne odgovarja na pisne predloge sindikata in ignorira sklep sveta Zpiza ter ustno obljubo predsednici države Nataši Pirc Musar, je opozorila Ćetković.

Ob tem pa se v Ljubljani po njenih besedah ponavljajo mesečni shodi z zahtevami po višjih pokojninah, opozicijska SDS pa je v državni zbor vložila zahtevo za sklic izredne seje o položaju upokojencev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje