SDS zahteva izredno sejo: Položaj upokojencev se iz meseca v mesec poslabšuje

Slovenija 15. Maj 202316:52 17 komentarjev
upokojenci
PROFIMEDIA

Poslanci SDS zaradi poslabšanja položaja upokojencev zahtevajo izredno sejo državnega zbora. Svoje nezadovoljstvo so upokojenci izrazili tudi na protestih, so zapisali. Predlagajo izredno uskladitev pokojnin, videti pa želijo tudi izhodišča za pokojninsko reformo.

Zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja upokojencev poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora. Opozarjajo, da se položaj upokojencev iz meseca v mesec slabša, vlada Roberta Goloba pa svojih obljub za zdaj ni izpolnila. “Svoje nezadovoljstvo in nestrinjanje z delom vlade so upokojenci jasno izrazili tudi na protestih v Ljubljani,” so zapisali.

Zato so v SDS oblikovali sedem priporočil vladi za izboljšanje položaja upokojencev. Kot so zapisali v zahtevi, pod katero je prvopodpisana vodja poslanske skupine Jelka Godec, priporočila konkretno naslavljajo njihove potrebe, vključno s tistimi, ki sta jih vlada in koalicije že opredelili v Programu za delo koalicije 2022–2026.

Med drugim predlagajo 3,5 odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno uskladitev za upokojence, upokojene do vključno leta 2011. To je vladi predlagal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Želijo si, da bi vlada najkasneje do 30. junija predstavila izhodišča za pokojninsko reformo, najkasneje do 1. julija pa pripravila zakonski predlog za dvig vseh pokojnin. Menijo, da bi morala vlada v izhodišča za pokojninsko reformo vključiti tudi 13. pokojnino in pravico do letnega dodatka.

Želijo tudi, da bi vlada do 1. julija pripravila spremembo ureditve dostopa do varstvenega dodatka z odpravo obvezne izjave o premoženju otroka, ki potrjuje, da ne more preživljati starša. Do 1. julija pa bi želeli tudi, da bi vlada pripravila spremembe ureditve vdovske pokojnine na način, da bi se po smrti zakonca preživelemu zakoncu zagotovil vsaj znesek v višini zagotovljene pokojnine.

Ob tem v SDS opozarjajo, da je lani pod pragom tveganja revščine živelo približno 252.000 prebivalcev, med njimi kar 97.000 upokojencev. Pod pragom tveganja revščine živi 39 odstotkov vseh slovenskih upokojencev, so zapisali. Zaradi visoke stopnje inflacije se njihov položaj še poslabšuje.

Opozarjajo, da so državljani konec lanskega leta že krepko občutili posledice energetske krize in draginje. Konec leta pa so bili po njihovih navedbah izpolnjeni pogoji za izredno uskladitev pokojnin. “Vlada Roberta Goloba izredne uskladitve ni izvedla. Redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov je bila izvedena marca 2023, in sicer v višini 5,2 odstotka. Navedena uskladitev ne sledi potrebam upokojencev, saj je uskladitev občutno nižja kot letna stopnja inflacije,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje