Novost v Mariboru: v središču mesta bodo postavili panoramsko kolo

Slovenija 23. Nov 202215:06 0 komentarjev
lučke v Mariboru
Okrasitev v Mariboru decembra 2022 (Foto: BOBO)

V Mariboru bodo prižgali praznične luči 1. decembra, kar je nekoliko kasneje kot ponavadi. Ponoči jih bodo zaradi varčevanja z energijo izklapljali, prizorišča pa bodo osvetljevali delno tudi s pomočjo sončne elektrarne in kolesarjenja obiskovalcev. Najbolj vidna novost letošnjega programa Čarobni Maribor je panoramsko kolo na Glavnem trgu.

Medtem ko je bilo decembrsko dogajanje v prejšnjih dveh letih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa okrnjeno, bo letošnji praznični program po besedah direktorja zavoda za turizem Jureta Struca “živ kot je bil prej, morda celo bolj”.

V Ljubljani je že vse pripravljeno na začetek prazničnega vzdušja, ki se seveda začne s prižigom praznične razsvetljave. Glavno mesto bo lučke prižgalo v petek, 25. novembra.

Mesto Maribor že opremljajo s praznično okrasitvijo, ki sledi pred leti zastavljeni tematiki čarobnih niti. Stara svetila postopno zamenjujejo z novimi, varčnejšimi, letos pa jih bodo zaradi varčevanja z energijo ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca nekoliko kasneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, bodo pa gorele luči na griču Piramida, je na novinarski konferenci povedala Neva Pipan iz kabineta župana.

Med drugim bodo ponovno priredili skupnostno okraševanje smrečic na ulicah, ki jih bodo po praznikih zasadili v naravnem okolju. Na Trgu Leona Štuklja bodo stojnice z gostinsko ponudbo in v zadnji tretjini decembra tudi koncerti, ki bodo za obiskovalce brezplačni. Na Glavnem trgu bo božična tržnica, ki bo zajemala tudi darilni program, namesto lani zelo priljubljenega vrtiljaka pa bodo postavili 23 metrov visoko panoramsko kolo. “Vsako leto želimo ponuditi nekaj novega,” je povedal Struc.

Za letošnji Čarobni Maribor so sklenili sodelovanje s podjetjem Elektro Maribor, v okviru katerega bodo energijo za prizorišča pridobivali iz sončne elektrarne na strehi tega podjetja. Na Trg Leona Štuklja pa bodo po načrtih študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavili dve kolesi sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

lučke v Mariboru
BOBO

Na dodatnih dveh kolesih bodo zbirali kilometrino, v zameno za katero bodo potem donatorji prispevali denar za program Ti to zmoreš, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor v pomoč otrokom in mladostnikom. Manjše kolo bo postavljeno še na Trgu svobode, kjer se bodo z osvetljevanjem lahko igrali otroci.

Na tržnici se bo po besedah Nataše Matijevič iz Mestnih nepremičnin ponovno izvajala akcija Vrečka Srečka, v okviru katere v sodelovanju z organizacijo UPornik obdarujejo starostnike.

Otroke bo znova razveselil dedek Mraz, ki se bo po besedah Tadeje Dobaj iz ZPM Maribor spustil s Pohorja 10. decembra in nato do 28. decembra obiskoval vrtce in šole. V Domu ustvarjalnosti mladih bodo ves mesec ponovno potekale ustvarjalne delavnice.

Letos bo v Mariboru ponovno tudi festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto, ki ga pripravlja Narodni dom Maribor s partnerji. Potekal bo od 2. do 28. decembra z osrednjim prizoriščem v Vetrinjskem dvoru. Med novostmi je svetlobna postavitev na Vojašniškem trgu, ponovno pa si lahko obiskovalci obetajo uličnega gledališča, delavnic, koncertov in predstav, predvsem ob koncih tedna, je povedal producent Marko Brumen.

Drsališča občina in njen zavod za turizem letos že tretje leto ne bosta postavljala. Župan Saša Arsenovič je ponovil, da bi bilo to v trenutnih razmerah negospodarno ravnanje. Struc je dodal, da je drsanje možno v Ledni dvorani, kjer bo v prihodnjih mesecih več odprtih terminov, dvorano pa bodo tudi praznično okrasili. Bo pa letos po dveh letih ponovno organizirano silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!