Lučke v Ljubljani: tokrat ure prižiga ne skrivajo

Slovenija 23. Nov 202211:02 > 12:02
Prižig lučk Ljubljana čas
Saša Despot/BOBO

Slovenska mesta bodo te dni zasijala v praznični razsvetljavi. Tudi v prestolnici je že vse pripravljeno na začetek prazničnega vzdušja, tokrat spet z več pompa.

V Ljubljani je že vse pripravljeno na začetek prazničnega vzdušja, ki se seveda začne s prižigom praznične razsvetljave. Glavno mesto bo lučke prižgalo v petek, 25. novembra, ob 17.15. Letos torej ure v prestolnici ne skrivajo. Lani so namreč sporočili le datum prižiga lučk, ure pa ne. Lučke so na koncu prižgali ob 15.30. S tem so se izognili množičnemu romanju v center mesta, ki zaradi koronskih razmer ni bil zaželen. Tudi leta 2020 je prižig lučk zaradi razmer s koronavirusom potekal brez množice.

Letos pa bo očitno drugače. V petek se bo že ob 10. uri dopoldne odprl praznični sejem. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju, Petkovškovem nabrežju, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ulice ter Kongresnega trga bo stalo 39 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Praznično ponudbo Ljubljane bo tudi letos spremljal bogat praznični program z Miklavževim sejmom na Prešernovem trgu, Miklavževim sprevodom, številnimi koncerti na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucije ter drugim dogajanjem.

Osvetljava v znamenju energetske krize

Bo pa praznična razsvetljava letos nekoliko okrnjena zaradi energetske krize. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so namreč napovedali, da se bodo razmeram prilagodili tako, da bodo na izbranih lokacijah in kjer bo to mogoče, ponoči ugasnili lučke. Točnih lokacij niso razkrili, so pa napovedali, da bodo čez dan izklopili okrasitev na območjih Ciril-Metodovega trga, Stritarjeve ulice, na delih Petkovškovega nabrežja ter Trubarjeve, Miklošičeve, Čopove in Wolfove ulice. Ocenjujejo, da skupna dolžina luči na teh lokacijah znaša 15 kilometrov LED-svetilk, s čimer bodo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 ur namesto 24 kot v preteklih letih.

Pred dnevi je ljubljanski župan Zoran Janković pojasnil, da je strošek porabe električne energije za božične lučke minimalen in znaša zgolj 2.660 evrov. Kot je dodal, je prihranek, če bi lučke ponoči ugasnili, minimalen in znaša zgolj nekaj sto evrov, saj je treba namesto lučk nato prižgati javno razsvetljavo. Med 16. uro in 1. uro ponoči bodo lučke v mestu zato zagotovo prižgane, je zatrdil Janković.

December v Ljubljani, katerega del je tudi praznični sejem, letos poteka od 25. novembra do 8. januarja. V tem času ga vsako leto obišče okrog milijon obiskovalcev, od tega več sto tisoč iz drugih držav. Praznično Ljubljano je lani obiskal vsak drugi Slovenec. Tolikšen obisk na Turizmu Ljubljana napovedujejo tudi v tej sezoni.

Kakšna bo letošnja okrasitev Ljubljane

Letošnja novoletna okrasitev v Ljubljani nosi naslov “Splošni um/duh skupnosti”. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, bo skoznjo poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos. Ljubljana bo prikazana kot organizem, ki se vzporedi z mislečimi bitji, napoveduje avtor.

Staro mestno jedro bo prepredeno s petdesetimi kilometri prazničnih lučk, nameščenih bo od 850 do 900 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda. Osrednjo novoletno okrasitev pa bosta dopolnjevali tudi praznični osvetlitvi Jakopičevega sprehajališča in Mestne hiše.

Božične smreke, jaslice, Ledena kraljica …

Že pred dnevi je bila na Prešernovem trgu postavljena 17-metrska božična smreka, ki je prej rasla na Koleziji. Smreka bo ljubljansko mestno središče krasila vse do 8. januarja. Praznično Ljubljano bo krasilo še devet drugih božičnih smrek, pa tudi 79 ‘zelenih dreves’ na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. To so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo.

Praznično razsvetljeno in okrašeno Ljubljano bodo že deseto leto zapored krasile tudi jaslice v naravni velikosti, narejene iz slame. Te so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje.

Letos bo v Ljubljano prispela tudi Ledena kraljica, ki potuje po slovenskih mestih. Novost bo tudi praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki bo od 25. novembra do 17. decembra skrbela, da bodo na svoj račun prišli ljubitelji kulinarike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.