Policija po avstrijski spremembi: V prihodnjih dneh pričakujemo gnečo pred mejo

Slovenija 20. Dec 202111:59 > 13:46
Avstrija, covid-19
PROFIMEDIA

"Avstrijci so ravno danes spremenili pravila za vstop v državo. Danes in v kasnejših lahko pričakujemo daljše kolone pred mejo," je na novinarski konferenci dejal višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak. Vsem, ki bodo potovali v prihodnjih dneh, svetujejo, da se pred tem predhodno informirate o trenutnih pogojih vstopa v državo kamor potujete in si pravočasno priskrbite vsa potrebna dokazila.

Do konca letošnjega leta je le še 11 dni. Višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak vsem, ki bodo v tem času potovali, svetuje, naj predhodno preverijo pogoje za prestop meje. Zaradi širjenja novega seva koronavirusa omikron številne države spreminjajo pogoje za vstop v državo.

“Avstrijci so ravno danes spremenili pravila za vstop v državo. Danes in v kasnejših lahko pričakujemo daljše kolone pred mejo,” je dejal Pečjak

Brez obvezne karantene lahko v Avstrijo vstopijo le cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, ki bodo ob tem morali predložiti še negativen test PCR, ki ni starejši od 72 ur, ali potrdilo o prejemu poživitvenega odmerka, je med drugim izpostavil.

V preteklem tednu 140 napotitev v karanteno na domu

Med 11. in 17. decembrom je policija na mejnih prehodih vročila 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu, kar je šest odstotkov manj kot v tednu prej. “Od tega smo vročili 131 izjav o napotitvi v karanteno na domu za polnoletne in devet za mladoletne osebe,” je dodal. Glede na države prihoda je bilo po Pečjakovih pojasnilih največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (77), Hrvaške (31), Srbije (15), Kosova (11) in Albanije (tri).

Policija je od 11. do 17. decembra izvedla 10.081 nadzorov glede izvajanja določb vladnih odlokov. Izrekli so 87 opozoril in izdali 15 plačilnih nalogov. V treh kršitvah so primere odstopili predlog pristojnemu inšpekcijskemu organu.

“Na mejnih prehodih smo obravnavali tri primere izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin,” je dejal Pečjak.

Konec tedna 26 nadzorov na slovenskih smučiščih

Ob zajetni snežni pošiljki v začetku decembra in lepem vremenu za konec tedna so bila slovenska smučišča v zadnjih dneh dobro obiskana. Minuli konec tedna je bil že tretji, od krat se je na nekaterih slovenskih smučiščih začela zimska sezona. Do zdaj so opravili 26 nadzorov in izrekli devet opozoril.

“V večini primerov je šlo za ugotovitev, da v vrsti pred blagajno ni bila zagotovljena predpisana medosebna razdalja 1,5 metra. V vseh navedenih primerih je bila nepravilnost po opozorilu inšpektorjev odpravljena,” je dejala glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon. Dodala je, da je v zadnjem vikendu na 16 smučiščih delovalo 83 žičniških naprav.

Spomnila je, da je v žičniških napravah za prevoz oseb v zaprtih kabinah in na odprtih žičniških napravah (sedežnice in vlečnice), kjer sta oba oziroma so vsi sedeži zasedeni, za uporabnike obvezna uporaba zaščitne maske, ki je kirurška maska ali maska tipa FFP2. Maska je obvezna tudi na zunanjih napravah v primerih, ko so zasedeni vsi sedeži, je pojasnila Furlan Fon. Maska mora biti kirurška ali ffp2.

“Obiskovalce smučišč obveščamo, da je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog dovoljena le osebam, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice ali na smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument,” je dodala Furlan Fon.

 

Ob bližajočih se praznikih pa je Pečjak še posvaril pred uporabo pirotehnike. “Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža in ne pozabimo še na živali, ki zaradi nekaj sekund našega veselja doživljajo hud stres,” je dejal.