Prebežnik iz Konga za N1 o težki poti čez Balkan: Videl sem ljudi, kako umirajo

N1 video 04. Okt 202317:00

Že teden dni slovenska policija zaradi povečanja nezakonitih prehodov poostreno nadzoruje mejo s Hrvaško. Ekipa N1 Zagreb je na Obrežju ujela patruljo, ki je zaradi nezakonitega vstopa v državo prijela štiri prebežnike. Eden od njih je spregovoril o mesec in pol dolgi in težki poti čez Balkan, med katero je videl tudi smrti ljudi.

Pred tednom dni je slovenska policija zaradi povečanja nezakonitih prehodov južne meje zaostrila nadzor in povečala svojo prisotnost ob meji s Hrvaško. Večje število patrulj mejo nadzoruje predvsem na področju policijskih uprav Novo mesto in Koper.

Ekipa N1 Zagreb, ki je danes spremljala delo policistov, je na Obrežju ujela patruljo, ki je ob nezakonitem vstopu v državo prestregla štiri prebežnike.

Eden izmed njih je prišel iz Konga. Kot je povedal novinarki N1 Zagreb Jeleni Bokun, je državo zapustil zaradi ponavljajočih se napetosti z Ruando, ki občasno privedejo tudi do oboroženih spopadov.

Za njim je mesec in pol dolga pot prek Grčije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. “Pot ni lahka. Ljudje na njej umirajo. Videl sem jih, kako umirajo na tej poti. Kljub temu pa ljudje prihajajo,” je povedal.

Namenjen je v Belgijo, kjer že zdaj živita njegova žena in hčerka. Kot pravi, si želi dobiti belgijske dokumente in tam delati ter živeti skupaj z družino.

Kakšna bo njegova usoda sedaj, ni jasno. Kot je povedal za hrvaško televizijo N1, se težav s policijo ne boji, saj je to evropska država.