Prebilič: Na področju zdravstva in vrtcev občine niso vključene v dialog

Slovenija 15. Feb 202315:53 2 komentarja
Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Žiga Živulović/BOBO)

Na regijskem srečanju županov gorenjskih in osrednjeslovenskih občin so prisotni izpostavili manko dialoga z vlado. Predsedujoči Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič je pojasnil, da so bile med osrednjimi temami tudi možne spremembe sistema financiranja občin, pa tudi neurejen status županov in problematika podražitve vrtcev.

Župani gorenjskih in osrednjeslovenskih občin so se danes v Škofji Loki zbrali na regijskem srečanju, ki ga je pripravila Skupnost občin Slovenije. Razpravljali so o vrsti aktualnih tem, glede katerih si želijo dialoga z vlado. Med drugim so izpostavili problematiko podražitve vrtcev, prostorskega razvoja in neurejenega statusa županov.

Kot je povedal predsedujoči Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, so bile med osrednjimi temami današnjega srečanja možne spremembe sistema financiranja občin. Lani poleti izpogajana povprečnina v višini 700 evrov namreč v luči novih obremenitev občin kopni, zato si občine želijo odkritega pogovora in dialoga z vlado, kako naprej.

Druga odprta tema so pristojnosti občin. Uresničitev ideje, da bi v Sloveniji imeli regije, na katere bi bile kot na vmesno raven prenesene nekatere pristojnosti, se namreč zdi vse bolj oddaljena. “Ugotavljamo, da vlada ni navdušena nad tem projektom, želimo pa si, da bi se, če regij ne bo, prevetrilo nekatera pooblastila in odgovornosti,” je dejal Prebilič.

Opozoril je tudi na še vedno neurejen status županov. “Anomalije so velike in ugotavljamo, da je odgovornost, ki jo nosimo kot lokalna oblast, neenakomerno nagrajevana v primerjavi z nekaterimi drugimi v državi,” je izpostavil Prebilič, ki je prepričan, da bi z ureditvijo statusa županska funkcija postala privlačnejša. V nasprotnem primeru se boji, da na prihodnjih volitvah v nekaterih občinah sploh ne bo več nobenega županskega kandidata.

Vrtec Zelena jama
Denis Sadiković/N1

“Občine niso vključene v dialog”

Kar se tiče urejanja aktualnih problematik, denimo na področju zdravstva in vrtcev, se težava kaže v tem, da občine niso vključene v dialog. “O teh stvareh se moramo pravočasno pogovarjati, sicer bomo vedno znova vsi vznemirjeni,” je opozoril Prebilič. Ob tem je izpostavil še temo upravljanja z okoljem, s katerim je povezanih veliko nalog občin, ki pa pri tem nimajo nobene besede. “Imamo veliko soglasodajalcev, ki nam krojijo usodo v lokalnem okolju in župani lahko samo pridno naročamo študije ter potem skušamo zadeve implementirati,” je dejal.

Preberite še: Podražitev vrtcev: NSi uspelo s predlogom, poslanca Svobode glasovala narobe

Na to problematiko je posebej spomnil tudi gostitelj današnjega srečanja, škofjeloški župan Tine Radinja, škofjeloška občina je namreč ravno v postopku sprejemanja občinskega prostorskega načrta. Opozoril je, da so postopki upravljanja s prostorom predolgi in neustrezni in vprašanje je, koliko lahko občine pravzaprav sploh odločajo o lastnem prostorskem razvoju, zato bi bila nujna sprememba zakonodaje.

Občine imajo celo vrsto skupnih izzivov, pri reševanju katerih so močnejše, če nastopajo skupaj. “Moj občutek je, da župani znamo najti skupni jezik, ker si je naš vsakdanji delovnik zelo podoben. Glede reševanja težav velikokrat nastopimo zelo enotno, vprašanje pa je samo, ali smo slišani,” je izpostavil Radinja.

Prebilič zaznava, da država morda ne zaupa dovolj lokalni skupnosti in temu, da župani ne bi naredili nič takšnega, kar bi škodilo ljudem. “Včasih imam občutek, kot da se na nas gleda kot na neko opozicijo vladi, kar je narobe,” je dejal Prebilič, ki skuša vladi dopovedati, da smo vsi občani in državljani. “Dajmo za božjo voljo stopiti skupaj, se o stvareh pogovarjati in usklajevati,” je pozval. Na današnjem regijskem srečanju so se župani dotaknili tudi tega, da je verjetno prišel čas, da bi v državi imeli le eno stanovsko organizacijo, ki bi bila enotna in s tem močnejša. Premiki bi bili po Prebiličevem mnenju možni prav sedaj, ko bodo v obeh organizacijah potekale volitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje