Prebivalce ob deponiji premoga motita hrup in prah

Slovenija 01. Dec 202210:00 0 komentarjev
Deponija premoga
Premogovnik Velenje

Krajani Pesja so opozorili na veliko povečanje prahu in hrupa ob dobavi in raztovarjanju uvoženega premoga za potrebe Teša. Zahtevajo takojšnje pokritje lokacije razkladanja premoga in izvedbo drugih zaščitnih ukrepov za preprečitev negativnih vplivov na okolje. Občina Velenje želi vzpostaviti komisijo, ki bo ocenila povzročeno škodo.

Na zboru krajanov v Pesju so krajani in svet Krajevne skupnosti Pesje s sklepom sprejeli zahtevo za ureditev razmer pred naslednjim raztovarjanjem, ki je v načrtu za prihodnji teden. Od predstavnikov družb Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki sta konec oktobra obljubili, da bosta poiskali rešitve, so ponovno zahtevali oblikovanje ustreznih rešitev, so sporočili z velenjske občine.

V Mestni občini Velenje prizadevanja krajanov Pesja podpirajo. Župan Peter Dermol je zato pozval k imenovanju komisije za ocenitev povzročene škode, ki je nastala na nepremičninah in povrtninah. Ta naj bi oblikovala model za izračun povračila škode. Z zahtevami krajanov bo občina danes seznanila tudi pristojno ministrstvo, so napovedali v današnjem sporočilu za javnost.

V Pesju se pri raztovarjanju uvoženega premoga iz železniških vagonov povzroča veliko dodatnega hrupa, v ozračje pa prehaja velika količina prahu. Krajani Pesja so na to opozorili že večkrat in zahtevali, da se nemudoma poiščejo ustrezne rešitve. Kratkoročna rešitev je pokritje prostora za zajezitev širjenja prahu, dolgoročna pa prestavitev železniških tirov za raztovarjanje premoga na deponijo premoga, so navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!