Prebivalec Kostanjevice na Krasu za N1: “V 50 letih se kaj takega še ni zgodilo”

Slovenija 21. Jul 202218:38 > 22. Jul 2022 08:49 0 komentarjev

Domačin iz Kostanjevice na Krasu je naši snemalni ekipi povedal, da je to, kar se dogaja, prava katastrofa in da ne pomni, da bi se kaj takega zgodilo v zadnjih 50 letih.

Novinar N1 Jakob Murovec je v Kostanjevici na Krasu enemu od domačinov zastavil vprašanje, kako osebno doživlja ta katastrofalni požar, ki je zajel širše območje Krasa. Odgovoril mu je, da to vidi kot največjo katastrofo, ki se je lahko zgodila: “V 50 letih, odkar sem gasilec, se ni zgodilo še kaj takega.”

Ob tem je povzel še dogodke izpred desetih let, ko je malo nad vasjo zagorel pas gozda v dolžini osmih kilometrov, vendar so takrat požar uspešno zajezili in tudi pogasili. “Takšne katastrofe, kot se je zgodila zdaj, pa še nisem doživel. Res je prava katastrofa. V vasi smo ostali praktično brez lesa za kurjavo. Drevo raste skoraj 50 let, da postane debelo deset centimetrov,” še opisuje domačin.

Naši ekipi je povedal še, da so v vasi pripravljeni na morebitno evakuacijo, prebivalci spodnjega dela vasi pa so bili evakuirani že včeraj: “Evakuirani so bili že včeraj, ampak zaradi dima, ne zaradi požara. Požar se je sicer približal hišam na obronku vasi.”

Omenil je še, da čeprav so slovenski gasilci pomagali italijanskim kolegom, ti očitno niso bili dovolj angažirani, da bi požar zaustavili: “Slovenski gasilci so tako včeraj kot danes šli tudi na italijansko stran pomagat gasiti požar.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!