Pred kongresom Levice: Luka Mesec gre po svoj zadnji mandat na čelu stranke

Slovenija 21. Maj 202318:59 3 komentarji
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Stranko Levica v začetku junija čaka 6. redni kongres, ki bo letos potekal v Celju. Na kongresu bodo člani in članice stranke volili 25-članski del sveta stranke ter člane in članice strankinih nadzornih organov. Po konstituiranju sveta stranke bodo svetniki in svetnice izvolili tudi koordinatorja ali koordinatorko stranke. Sedanji koordinator Levice Luka Mesec bo vnovič kandidiral, a bo v primeru izvolitve to njegov zadnji mandat.

6. redni kongres stranke bo tokrat potekal v Celju, kjer bodo člani in članice stranke volili 25-članski del sveta stranke ter člane in članice strankinih nadzornih organov. Kot pravijo v Levici, se njihova stranka razlikuje od tradicionalnih političnih strank, saj o najpomembnejših odločitvah odloča celotno članstvo z neposredno glasovalno pravico. Glasovanja potekajo na daljavo, s pomočjo spletnega in dopisnega glasovanja, trajajo pa najmanj sedem dni, z možnostjo dodatnih sedmih dni glasovanja, če kvorum ni dosežen.

Po izvolitvi na kongresu bodo svetniki in svetnice volili tudi koordinatorja ali koordinatorko stranke. Po besedah naših virov v stranki ima aktualni koordinator Levice Luka Mesec dovoljšnjo podporo za še en mandat na čelu Levice, kjer je že od leta 2017, pred tem je bil od leta 2014 koordinator predhodnice stranke – Združene Levice. V primeru ponovno izvolitve bi bil to, kot je napovedal za Delo, njegov zadnji mandat koordinatorja stranke. Statut sicer predvideva omejitev funkcij v Levici na največ štiri dveletne zaporedne mandate.

Po besedah naših virov blizu stranke Mesec za zdaj nima resnega protikandidata, z njegovim vodenjem stranke pa naj bi bili zadovoljni. Njegovo kandidaturo podpira tudi namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ji sicer v nekaterih krogih pripisujejo ambicije za prevzem vodenja stranke, a je za N1 sporočila, da je Luka Mesec najbolj primeren kandidat za koordinatorja Levice.

“Je nekdanji vodja poslanske skupine in podpredsednik vlade. Tesno sodelujeva tako v stranki kot v vladi. Vodil je vstop naše stranke v vlado in usklajeno koalicijsko pogodbo je na internem referendumu podprlo članstvo. Luka Mesec v vladi dobro zagovarja stališča Levice in prav je, da tudi kot stranka izpolnimo obljube in dokončamo delo, ki smo si ga zastavili pred enim letom,” je o Meščevi kandidaturi dejala Vrečko.

Ob tem je dodala, da bo sama kandidirala za svet stranke, ponovno pa namerava kandidirati tudi za namestnico koordinatorja stranke.

Luka Mesec, Asta Vrečko
Borut Živulović/BOBO

Kongres stranke Levica bo tokrat gostil celjski župan Matija Kovač, ki je na lanskih lokalnih volitvah premagal dolgoletnega župana Bojana Šrota. Kovač je na volitvah sicer kandidiral kot neodvisni kandidat, vendar je bil pred tem kot svetnik Levice in eden od njenih ustanovnih članov izvoljen v mestni svet. V prvem delu kongresa, ki bo odprt za medije, bo potekala panelna razprava in nagovor Luke Mesca, drugi del kongresa pa bo zaprt za javnost in je namenjen zgolj članom stranke.

Deset let parlamentarne poti Levice

Stranka Levica bo prihodnje leto praznovala 10. leto svoje parlamentarne poti, ki jo je leta 2014 začela kot koalicija Združena levica. Takrat se so se zavezali, da bodo zagovarjali interese delavcev, mladih in upokojencev, branili socialno državo ter se borili proti varčevalnim ukrepom, ki so takrat grozili Evropi in Sloveniji.

Kasneje se je koalicija Združena levica preoblikovala v enotno stranko Levica, ki je tudi svoj drugi mandat preživela v opoziciji, a je s takratno peterico koalicijskih strank pod vodstvom stranke LMŠ in njenim predsednikom, premierjem Marjanom Šarcem podpisala sporazum o sodelovanju. Tako je omogočila oblikovanje manjšinske vlade, vendar so se odnosi med koalicijo in Levico skrhali ob koncu leta 2019 zaradi predlaganih amandmajev vladne koalicije pri glasovanju o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Po padcu Šarčeve vlade ob začetku epidemije covida-19, ko je oblast prevzela tretja vlada Janeza Janše, je Levica ostala v opoziciji in se pridružila Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki pa ji zrušenje Janševe vlade z mandatarskim kandidatom Karlom Erjavcem ni uspelo. Po lanskih državnozborskih volitvah, ko je stranka le za las prestopila parlamentarni prag in dosegla slabši rezultat od predhodnih državnozborskih volitev, s tem pa tudi manj poslanskih mest, je koordinator Levice Luka Mesec organom stranke ponudil svoj odstop. Ti ga niso sprejeli, zato je Mesec dobil mandat za začetek koalicijskih pogajanj z zmagovalko lanskih volitev Gibanjem Svoboda in mandatarjem za sestavo vlade Robertom Golobom.

Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Predsedniki strank Gibanja Svoboda, SD in Levica so 24. maja lani podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi, Levica pa je tako prvič od svoje ustanovitve postala vladna stranka. Pripadli so ji trije ministrski resorji: Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Asta Vrečko je prevzela vodenje ministrstva za kulturo, po sprejemu novele zakona o vladi pa je v začetku letošnjega leta vodenje novoustanovljenega ministrstva za solidarno prihodnost prevzel Simon Maljevac. Luka Mesec je sicer postal tudi en od treh podpredsednikov vlade.

“Minimalno plačo smo povišali za 100 evrov neto mesečno, kar je najvišji dvig v zadnjem desetletju. Dvignili smo starševski dopust in spodbudili očete k njegovemu koriščenju. Po dolgih letih prizadevanj in dveh referendumskih bitkah smo končno poskrbeli za enakopravnost istospolno usmerjenih parov. Inšpektoratu za delo smo dali nalogo, da ščiti zaposlene, ne pa zgolj opozarja kršilce. Pred politikantskim mešetarjenjem smo rešili Slovensko tiskovno agencijo,” so svoje dosežke v aktualni vladi navedli v Levici in dodali, da bodo razrešili tudi težave, v katerih se je znašla Radiotelevizija Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje