Podpis koalicijske pogodbe: “Začenja se novo poglavje prihodnosti Slovenije”

Slovenija 24. Maj 202211:15 > 15:34 2 komentarja

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so v Cankarjevem domu uradno podpisali koalicijsko pogodbo. Podpisu pogodbe bo jutri na izredni seji državnega zbora sledilo še glasovanje o izvolitvi mandatarja.

Potem ko so organi vseh treh strank, ki bodo sestavljale prihodnjo koalicijo, potrdili koalicijsko pogodbo, so jo danes prvaki strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica tudi uradno predstavili in podpisali. S tem se tudi formalno zaključuje oblikovanje nove koalicije, temu pa bo v sredo sledilo še glasovanje o izvolitvi mandatarja za sestavo nove vlade na izredni seji državnega zbora.

Po podpisu koalicijske pogodbe je Robert Golob dejal, da je bila odločitev, s katerimi strankami bodo sestavljali novo koalicijo, prava. “Ta hitrost, ki nam jo marsikdo zavida, pri vzpostavljanju koalicije, dokazuje, da je bila odločitev enostavna, saj je bila tudi volja ljudi jasna,” je ocenil.

Golob se je dotaknil tudi predlagane spremembe zakona o vladi, ki ga je s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma blokirala stranka SDS: “Rad bi poudaril, da ta koalicijska pogodba, poleg ostalih zelo jasnih usmeritev, na neki način determinira in določa tudi novo organizacijo vlade. Organizacijo, ki je še ne moremo takoj implementirati in udejanjiti, a jo bomo v naslednjih mesecih.” S tem je ciljal na tri ministrstva, ki jih naslednji teden še ne bodo mogli oblikovati. Ta so: ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za zeleni preboj in podnebje. Po njegovem mnenju se namreč s povečevanjem ministrstev le na videz povečuje tudi kompleksnost vlade, saj bodo le tako lahko delovali bolj učinkovito in ustvarjali nove priložnosti.

Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Robert Golob Robert Golob
Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulovič/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Robert Golob Robert Golob
Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Koalicija Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Golob je še enkrat ponovil besede, da si z novo vladno koalicijo želijo spremeniti tudi politično kulturo v državi: “Vem, da nas boste vsi sodili po dejanjih in ne po besedah, in prav je tako. Ena stvar, ki jo že izvajamo od prvega dne, je sprememba v nastopih in političnem govoru. Če ste opazili, nisem rekel niti besede o prejšnji vladi in je tudi ne bom. Ker tukaj nismo zato, da se izgovarjamo na kogarkoli ali ukvarjamo s komerkoli, ampak da udejanjimo to, kar smo ljudem obljubili.”

V prihodnjem mandatu bo ključno tudi spopadanje z energetsko draginjo in dražitvami hrane. Po Golobovih besedah je v prvem primeru smiselno sprejeti ukrepe, namenjene vsem državljanom, v drugem primeru pa razmisliti tudi o selektivni usmerjenosti ukrepov.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je po podpisu pogodbe povedala, da s podpisom začenjajo novo poglavje o prihodnosti Slovenije, in dodala: “Naši trije podpisi pod pogodbo so podpisi pod skupne cilje in skupne ideje za uresničitev skupne vizije o prihodnosti Slovenije. Naš cilj je, da Sloveniji zagotovimo močno gospodarstvo, socialno varnost vsem, skladen regionalen razvoj in Slovenijo v jedru Evrope.” Po njenih besedah bo nova vlada usmerjena predvsem v dvig dodane vrednosti za gospodarstvo, v zeleni in digitalni prehod. Močne bodo javne storitve, šolstvo in zdravstvo, prav tako pa si želi tudi, da bi o Sloveniji v mednarodni politiki govorili kot o močni, napredni ter svobodni državi. Koordinator Levice Luka Mesec pa je po podpisu koalicijske pogodbe ocenil, da je bila v zadnjem desetletju in pol država uničena na več ravneh, predvsem na področju socialne in pravne države, in dodal: “Podpis je dan, ko se izgubljeno desetletje in pol končuje. To je napoved vlade, ki bo zrla v prihodnost, da do leta 2030 damo ljudem državo, ki si jo zaslužijo in so jo izvolili.” Mesec se je dotaknil tudi draginje in regulacije cen. Več v spodnjem posnetku.

Golob: Prioriteta bo zdravstvo

Področje, ki mu bo nova vladna koalicija namenila veliko pozornosti, je zdravstvo, je povedal prvak stranke Gibanje Svoboda in dodal, da so se o zdravstvu dejansko dogovorili najhitreje. Po njegovih besedah bodo morali najprej sprejeti dva ukrepa, in sicer: izhodno strategijo za covid-19 in pripravo interventnega zakona, ki bo temelj za izpeljavo korenite zdravstvene reforme od leta 2024. Golob je še poudaril, da bodo morali reformo testirati tudi v realnem življenju: “Nujno se moramo posvetiti primarni ravni, da denar sledi bolnikom, da maksimalno ojačamo javni sektor in ga razmejimo od zasebnega.” Kot pomembno spremembo, kako se lotevajo zdravstva, pa je izpostavil, da bo dejansko zdravstveni resor “koalicija v malem”, saj bo v njem sodelovalo več kot 20 strokovnjakov.

Kot smo že poročali, je predsednik republike Borut Pahor na ponedeljkovih posvetih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Pahor je včeraj podpisal pismo predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, v katerem jo obvešča, da je državnemu zboru predlagal Goloba za predsednika vlade.

Golob ima v parlamentu že zagotovljenih 53 glasov podpore, za njegovo potrditev pa bosta glasovala tudi oba poslanca narodnih skupnosti, je včeraj po posvetu s predsednikom republike sporočil Felice Žiža. Spomnimo, da je Gibanje Svoboda na državnozborskih volitvah osvojilo 41 poslanskih sedežev, sedem sedežev je osvojila stranka SD, pet pa stranka Levica.

Kolegij predsednice državnega zbora

Danes bo potekal tudi kolegij predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, kjer se bodo dogovorili o jutrišnjem sklicu izredne seje DZ. Nanjo bodo vodje poslancev uvrstili tudi volitve podpredsednikov državnega zbora in imenovanje generalnega sekretarja. Pričakuje se, da bo na tem mestu ostala Uršula Zore Tavčar, ki je to funkcijo opravljala že v preteklih dveh mandatih. Kolegij predsednice DZ bo razpravljal tudi o ustanovitvi delovnih teles državnega zbora in o številu mest poslanskih skupin, ki jim pripadajo v delovnih telesih. Na tem področju ni pričakovati sprememb, saj naj bi bilo delovnih teles toliko kot doslej, in sicer 13 odborov in osem komisij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje