Pred nami so vroči dnevi, živo srebro se bo močno povzpelo

Slovenija 17. Jun 202210:57 > 11:47 2 komentarja
morje, sonce, obala
Denis Sadiković/N1

Če za vikend načrtujete piknik ali skok na obalo, vam bo vreme naklonjeno. Pred nami so namreč dnevi brez oblačka, živo srebro pa se bo povzpelo do 30 stopinj Celzija. Visoke temperature nas bodo spremljale tudi v prihajajočem tednu in vse kaže, da smo na pragu prvega vročinskega vala, je povedala meteorologinja na Agenciji RS za okolje.

Vremenska napoved kaže, da nas čaka vroč konec tedna, temperature se bodo vrtele okoli 30 stopinj Celzija, zrak bo razmeroma suh, tako da bo vročino lažje prenašati, nam je povedala Katja Kozjek Mihelec, dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso). Predvsem v vzhodni polovici države bo še nastala kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Danes bo delno jasno, sprva bo ponekod še oblačno. “Še vedno smo pod vplivom vremenske motnje, ki nas je dosegla včeraj, zato bo več oblačnosti,” pojasnjujejo na Arsu. Na vzhodu države se čez dan lahko pojavi kakšna ploha ali nevihta, temperature se bodo po državi gibale med 25 in 28 stopinj Celzija.

Že v soboto pa lahko pričakujemo stopinjo več. Po izračunih Arsa bo od nedelje dalje živo srebro nad 30 stopinj, vročina pa se bo zavlekla tudi v sredino naslednjega tedna, takrat lahko pričakujemo do 35 stopinj Celzija, možnost nastajanja neviht je majhna. “Največ jasnine in najbolj suh zrak bo nad Slovenijo v nedeljo.” Lepo vreme pa bo tudi v gorah, kjer prav tako ni pričakovati neviht.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in torej vsak dan bolj vroče. V ponedeljek popoldne so sicer v severni Sloveniji možne kakšne vročinske nevihte. “Vse kaže, da smo na pragu prvega vročinskega vala. A potrebujemo tri zaporedne dneve z visoko temperaturo, kar pa bo po vsej verjetnosti od torka dalje,” je pojasnila Kozjek Mihelec. Jasno in sončno vreme bo po napovedih vztrajalo ves naslednji teden.

Pijte veliko brezalkoholne tekočine

Da preprečimo zdravstvene težave ob visokih temperaturah, strokovnjaki priporočajo, da spijete vsaj dva litra tekočine (brezalkoholne pijače, najbolje vode) na dan. Če gremo redko na vodo, urin pa je temnejši, je to dodatno znamenje, da je treba zaužiti več tekočine.

Ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Ne uživajte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče.

Prostore zračite zjutraj in zvečer. Prav tako priporočajo uporabo rolet, ki odbijajo sonce, najboljši način hlajenja pa so klimatske naprave. Oblačite se v lahka ohlapna oblačila svetlejših barv. Prav tako se zaščitite s kremo z visokim zaščitnim faktorjem in nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Zunanje aktivnosti, tudi športne, omejite na jutranje in večerne ure. V času fizične aktivnosti spijte dva do štiri kozarce hladne brezalkoholne pijače na uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje