Pred nami zelo topla nedelja: bo padel oktobrski temperaturni rekord?

Slovenija 08. Okt 202301:00
sončno, vreme
Foto: PROFIMEDIA

Nedelja bo jasna in zelo topla, temperature se lahko namreč povzpnejo tudi do 28 stopinj Celzija, popoldne pa se bo oblačnost večala. Zapihal bo vzhodnik.

Danes bo po nižinah sprva nekaj megle, najnižje jutranje temperature pa bodo od 7 do 14 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje. Čez dan bo delno jasno, popoldne se bo oblačnost od severovzhoda povečala. Zapihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija.

Obeta se nam namreč zanimiva in redka meteorološka situacija z “backdoor hladno fronto” (backdoor – skozi zadnja vrata), je na Twitterju zapisal meteorolog Agencije RS (Arso) za okolje Blaž Šter.

Pojasnil je, da bo pred tem zapihal zelo topel fen, ki lahko prinese rekordno temperaturo. Dodal je, da v Ljubljani oktobra še nikoli nismo izmerili več kot 27 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer nas po Šterovih besedah čaka ohladitev z vetrom, ki pa bo kratkotrajna.

V noči na ponedeljek bodo predvsem v severni Sloveniji prehodno možne manjše krajevne padavine. V ponedeljek se bo delno razjasnilo, nekoliko hladneje bo. V torek bo povečini sončno.

Kakšno vreme nas čaka od 11. do 16. oktobra?

Od srede do petka bodo naši kraji v območju visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo nad južno polovico Evrope in bo ob koncu tedna oslabelo. Predvidoma v nedeljo nas bo prešla vremenska fronta.

Od srede do petka kaže na povečini sončno in zelo toplo vreme za ta letni čas. Popoldanske temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Ob koncu tedna in v ponedeljek bo več oblačnosti, povečala se bo tudi verjetnost za padavine.