Danes nas čaka zanimiva situacija: gre za res redek vremenski pojav

Slovenija 06. Okt 202314:49 0 komentarjev
Jesen
PROFIMEDIA

Obeta se nam zanimiva meteorološka situacija z "backdoor hladno fronto" (backdoor – skozi zadnja vrata), je na Twitterju zapisal meteorolog Agencije RS (Arso) za okolje Blaž Šter.

Danes nas čaka zanimiv in redek vremenski pojav. Meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter je na Twitterju zapisal, da nas čaka “zanimiva meteorološka situacija z backdoor hladno fronto” (backdoor – skozi zadnja vrata, zaledna).

Kot je zapisal, bo pred tem zapihal zelo topel fen, ki lahko prinese rekordno temperaturo. Dodal je, da v Ljubljani oktobra še nikoli nismo izmerili več kot 27 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer nas po Šterovih besedah čaka ohladitev z vetrom, ki pa bo kratkotrajna.

To zanimivo vremensko dogajanje, ki mu bomo priča danes, je za N1 razložila dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. Kot je povedala, hladna fronta nad naše kraje običajno pride s severa ali severozahoda. Tokrat pa hladna fronta prihaja iz severovzhodne smeri, pri čemer gre za nekoliko drugačen proces.

Pred tem bomo imeli povsem običajen dan – zelo toplo vreme, nato pa dosti hiter prehod te fronte, ki ne bo prinesla padavin, ampak kratkotrajno povečano oblačnost v noči na ponedeljek.

Temperatura lahko zato takrat malo zaniha. To se po njenih besedah najlepše vidi na nadmorski višini 1.500 metrov, ko se bo od poznega popoldneva do ponedeljka opolnoči v nekje osmih urah ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija. V ponedeljek se bo nato zelo hitro – v okoli 15 urah – spet ogrelo nazaj na isto temperaturo. Običajne hladne fronte, ki nad naše kraje pridejo s severa ali severozahoda, pa se nad našimi kraji zadržijo dlje časa in dlje časa tudi traja, da se nato zrak segreje nazaj na prejšnjo temperaturo.

Gre za res redek vremenski pojav

V tem primeru gre sicer za zelo redko vremensko dogajanje. Tudi Hladnik Zakotnik, ki se z napovedovanjem vremena ukvarja že osem let, se tako intenzivnega primera ne spomni. “Je res redkost,” je dodala.

Zvečer se bo torej ohladilo, ampak se bo v ponedeljek spet ogrelo nazaj. Od ponedeljka naprej pa nas čaka podobno vreme kot zdaj. Do petka je videti, da bo suho, sprva bolj sončno, v četrtek in petek pa bolj oblačno. Živo srebro se bo povzpelo do okoli 25 stopinj, kar je nadpovprečno toplo za ta čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!