Pred podaljšanim vikendom znova zastoji na cestah

Slovenija 07. Apr 202315:21 0 komentarjev
Gneča
Nik Rovan/BOBO

Pred velikonočnimi prazniki, ki bodo Slovencem prinesli tudi podaljšani konec tedna, so v petek popoldne na številnih avtocestnih odsekih nastali zastoji. Kot opozarjajo na prometnoinformacijskem centru, bo promet povečan ves konec tedna, zato voznike pozivajo k strpni in previdni vožnji.

Pred podaljšanim prazničnim vikendom je bil promet v petek popoldne na slovenskih cestah že zelo gost. Zastoji so bili tako kot v četrtek najdaljši v času prometne konice, o njih pa so poročali tako z ljubljanske obvoznice, kot tudi z drugih krakov slovensega avtocestnega omrežja. Stanje se je do večera umirilo in promet je stekel.

Prometnoinformacijski center opozarja, da lahko zaradi praznikov pričakujemo povečan promet iz Avstrije proti Hrvaški in iz Italije proti Ljubljani ter naprej proti Madžarski. Daljše potovalne čase je pričakovati tudi v času prometnih konic ter zgostitve predvsem na območjih, kjer so delavne zapore, v začetku naslednjega tedna pa na podobnih odsekih ter tudi v obratnih smereh, je moč prebrati na spletni strani promet.si.

Na zgoščen promet v času prihajajočih praznikov opozarjajo tudi na policiji, kjer vse voznike opozarjajo na previdno vožnjo in strpnost v prometu. Pozivajo pa jih tudi, da posebno pozornost namenijo kolesarjem in voznikom motornih koles, ki bodo v prihajajočih dneh v večjem številu na naših cestah.

Spomnili so tudi na omejitve tovornega prometa. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, kar bodo nadzorovali tudi policisti, so sporočili iz policije.

Iz agencije za varnost prometa dodatno opozarjajo na spremenljive vremenske razmere in pozivajo voznike k izjemni previdnosti, spremljanju razmer na cestah in dobri pripravi na pot. Vozniki naj bodo pozorni tudi na varno zlaganje prtljage v avtomobil in na druge udeležence v prometu, kot so pešci, starejši in otroci, kolesarji, vozniki e-skirojev in motoristi.

Pozivi k previdnosti tudi za kolesarje in motoriste

K previdnosti so pozvali tudi kolesarje in jim svetovali, da naj nekaj časa namenijo priporočilom za večjo varnost na kolesu. Poleg tehnično brezhibnega opremljenega kolesa je za varno udeležbo kolesarjev v prometu nujna zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne. Za varno vožnjo e-skiroja svetujejo uporabo površin, namenjenih kolesarjem, v območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca, še najbolje pa je, da sestopijo, so navedli v sporočilu.

Motoristom svetujejo prilagoditev hitrosti in skrb za dobro vidnost. Spomnili so tudi, da je za obvladovanje motorja potrebne veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila. Motoristi na cesti niso nepremagljivi, so najbolj ranljivi, so zapisali med drugim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!