Pred poslanci v četrtek rebalans in interventni zakon o ukrepih po ujmi

Slovenija 28. Avg 202316:54 1 komentar
državni zbor
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vlada je prejšnji teden sprejela predlog interventnega zakona o ukrepih za odpravo posledic poplav in plazov, ki je vključevala precej napeto časovnico obravnave. Kolegij predsednice DZ je časovnico potrdil. Državni zbor bo predlog zakona obravnaval v četrtek, ko se bodo ukvarjali tudi s spremembo proračunskih dokumentov. Zakonodajno-pravna služba DZ je glede časovnice sicer izrazila pomisleke, saj naj bi načrtovani rok presegal njihove zmožnosti preučitve obsežnega in kompleksnega zakona.

Predlog interventnega zakona je vlada sprejela minuli teden in ga poslala v obravnavo DZ po nujnem postopku. Poslanci so tak način sprejemanja zakona potrdili, prav tako so potrdili zelo napeto časovnico obravnave, glede katere pa je bila kritična zakonodajno-pravna služba DZ.

Zakonodajno-pravna služba DZ s pomisleki

Zakonski predlog, ki obsega 172 členov, bo moralo vmes obravnavati še matično delovno delo, seja je sklicana za sredo ob 12. uri. To pa pomeni, da bo morala zakonodajno-pravna služba zakon pregledati v dveh dneh. “Rok dveh dni za preučitev predloga zakona je bistveno prekratek glede na obseg in glede na zahtevnost predloga zakona. Predlog zakona namreč ne določa samo pravic, ampak tudi obveznosti, kot so posegi v lastninsko pravico in pa tudi nove davčne obveznosti,” je dejala vodja zakonodajno-pravne službe Nataša Voršič.

Po njenih besedah rok dveh dni tudi ne upošteva poslovniško določenega roka za podajo mnenja lokalnih skupnosti v zakonodajnem postopku, ki je 15 dni, prav tako pa ne upošteva poslovniško določenega okvirnega roka za izvedbo izredne seje, ki je prav tako 15 dni. “Namen rokov je, da se spoštujejo in da omogočajo učinkovito, hkrati pa tudi strokovno delo,” je opozorila.

Poslanci potrdili četrtkov dnevni red

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je z njo strinjala, a dodala, da se vsi zavedajo situacije, v kateri smo. Podobno je izpostavila generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl, ki je zagotovila, da na vladi spoštujejo DZ kot institucijo, njegove postopke in vlogo zakonodajnopravne službe. “Po drugi strani pa nas trenutna situacija in stanje na terenu silita, da hitro priskočimo na pomoč prebivalcem, gospodarstvu, da urejamo infrastrukturo, zato res izjemoma prosim, da zadeve obravnavamo urgentno,” je dejala.

Poslanci so se z oceno strinjali in potrdili tako nujni postopek kot dnevni red četrtkove seje. Na njem bosta tudi predlog rebalansa državnega proračuna za letos in predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto. Odbor za finance bo predloga obravnaval v torek, seja se bo začela ob 14. uri.

V okviru mandatno-volilnih zadev pa bo DZ predvidoma obravnaval predlog sklepa o pravici nadomeščanja poslanca, ki opravlja funkcijo v vladi, če bodo pravočasno prejeli predlog sklepa mandatno-volilne komisije. Seja se bo začela v četrtek ob 9. uri.

V petek popoldne oziroma takoj po izpolnitvi zakonskih pogojev pa bo predsednica DZ sklicala še eno sejo DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o interventnih ukrepih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje