Večina prič vabila na zaslišanje pred preiskovalno komisijo ni prevzela

Slovenija 23. Dec 202106:24 > 16:27 2 komentarja
Jani Möderndorfer
Matej Sušnik/DZ

Člani parlamentarne preiskovalne komisije državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, so danes zaslišali poslanca SDS Dejana Kaloha in nekdanjega direktorja založbe Nova Obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, Mihaela Hočevarja. Na zaslišanje so bili med drugim vabljeni tudi notranji minister Aleš Hojs, prvotna največja lastnica Nova24TV Klavdija Snežič in madžarska podjetnika Peter Schatz in Agnes Adamik, ki pa se zaslišanja niso udeležili.

Člani parlamentarne preiskovalne komisije državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, so danes zaslišali poslanca SDS Dejana Kaloha in nekdanjega direktorja založbe Nova Obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, Mihaela Hočevarja.

Na zaslišanje so bili vabljeni tudi notranji minister Aleš Hojs, prvotna največja lastnica Nova24TV ter žena Roka Snežiča Klavdija Snežič, madžarska podjetnika, ki sta uradno lastniško obvladovala medijska podjetja iz kroga SDS, Peter Schatz in Agnes Adamik, sedanji direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič ter Dražen Kuča, ki je Klavdiji Snežič posodil denar za nakup delnic NTV24.si.

Če se ne bodo udeležili sami, bodo na zaslišanje prisilno privedeni

Preostalih prič razen Kaloha in Hočevarja danes niso zaslišali, saj se zaslišanja niso udeležili. Svoje odsotnosti niso opravičili, ampak ponovno niso dvignili pošiljke z vabilom. Po neuradnih informacijah N1 jim bo z današnjim dnem vabila tako začel dostavljati detektiv, saj je jasno, da se zaslišanju izogibajo. Ko bo detektiv vabilo izročil, pa bodo na zaslišanje prisilno privedeni. Predvideno je, da bo minister Hojs, ki je pred parlamentarno komisijo odgovarjal že pred dvema tednoma, pa tudi ostali zaslišani januarja.

Sejo parlamentarne preiskovalne komisije so tako kmalu po začetku prekinili in jo nadaljevali ob 12. uri.

Kaloh, ki je ob ustanovitvi komisije bil tudi njen član, a mu je ta funkcija prenehala, ko so ga določili kot eno od prič, je danes povedal, da je v letu 2011 z vložkom 19.000 evrov v podjetju Nova obzorja postal solastnik s štiriodstotnim deležem. Kot je dodal, se mu je projekt zdelo vredno podpreti, saj mu je bil medijski svet blizu, kot človeku konzervativnih pogledov pa tudi tudi uredniška politika tednika Demokracije, ki jo izdaja omenjena založba.

Povedal je, da se z lastniško strukturo podjetja ni ukvarjal, prav tako ne s poslovanjem podjetja R-Post-R, ki je v letu 2017 z 51-odstotnim deležem postala večinski lastnik Novih obzorij.

Najem kredita se jima ni zdel sporen

Odgovarjal je tudi na vprašanja glede najema kredita SDS pri Novih obzorjih. O najemu kredita je odločala skupščina podjetja, sklep o tem je tudi sam podprl. Kot je dejal, se mu ni zdelo nič spornega, če podjetje solastniku posodi neko vsoto.

Podobno je povedal tudi Hočevar, ki je bil direktor založbe med letoma 2012 in 2018. Ob podpisu pogodbe se namreč ni zavedal, da pri tem velja omejitev z zakonom o političnih strankah. Spomnil je, da je to povedal tudi na sodni obravnavi. Omenjeni najem kredita se je namreč znašel na sodišču, ki je tudi ugotovilo, da je šlo za prekršek, Hočevar pa je moral plačati globo v višini 1500 evrov. Stranke lahko namreč najemajo posojila le pri bankah in posojilnicah.

Kaloh je uvodoma še spomnil, da je že večkrat izrazil nestrinjanje, da na tej komisiji ni bilo politične volje, da bi se lahko pogovarjali o domnevno nezakonitem financiranju tudi drugih političnih strank.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja tujih državljanov na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje