Hojs: Madžari so na Nova24TV oglaševali, ker so želeli vstopiti na gradbeni trg

Slovenija 07. Dec 202114:01 > 15. Apr 2022 18:06 5 komentarjev
Aleš Hojs
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Ustanovitelji medijev Nova24TV so madžarske financerje k projektu pritegnili zato, ker odziv na povabilo za nakup delnic v Sloveniji ni bil tak, kot so ga pričakovali, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs povedal na pričanju pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje domnevno pranje denarja in financiranje stranke SDS. Zatrdil je, da o predmetu preiskave ne ve nič in da storitve, ki so se plačevale z madžarskim denarjem, niso bile fiktivne.

Danes so pred preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z domnevnim pranjem denarja in financiranjem SDS, pričali sedanji izvršni direktor Nova24TV Boris Tomašič in nekdanja izvršna direktorja Božo Predalič, zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu, ter Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. Nista pa prišla še dva danes vabljena nekdanja izvršna direktorja Nova24TV, in sicer sedanji direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič in sedanji direktor zavoda Turizem Grosuplje Mihael Hočevar. Prav tako se vabilu nista odzvala Dražen Kuča in Klavdija Snežič.

Hojs: Odziv v Sloveniji manjši od pričakovanj

Nič ne vem o tem, da naj bi se stranka SDS  financirala prek nekega pranja denarja, je v kratkem uvodu povedal Hojs. Zaradi vprašanj poslanca LMŠ Janija Möderndorferja se je razprava nato osredotočila na poslovanje podjetja NTV24.si, ki izdaja televizijske programe Nova24TV. Minister je pojasnil, da je bil motiv za ustanovitev televizijskih programov in istoimenske spletne strani uravnoteženje slovenskega medijskega prostora, ki je po njegovih besedah preveč levo usmerjen. “Hoteli smo, če pogledate ZDA, narediti nekakšen Fox News. Ta je v ZDA nastal kot dodatna ponudba ob CNN in NBC, torej medij za desno, konservativno usmerjeno volilno telo” je pojasnil.

Prvim vlagateljem v podjetju so, kot je razložil, povedali, da bodo nekoč imeli lahko kaj od vložka v podjetje, če bodo delnice prodali. “Povedali smo, da dividend ne bo, saj se bo dobiček vlagal v razvoj,” je dejal. Mnogi, ki so kupili delnice, pa tega niso storili iz ekonomskih motivov, je pojasnil. “Nekateri so delnice celo podarili družbi, ampak so rekli, da denarja še nikoli niso porabili tako dobro. Zato, ker smo razširili medijski prostor,” je dejal.

Kapital za televizijski program so pobudniki zbirali z javnim povabilom k vplačilu delnic. “Nominalna vrednost delnic je bila takrat 100 evrov,” je dejal, “Moram odkrito povedati, da smo pričakovali večji odziv. Zbrali smo okoli 800.000 evrov.”

Iskali nekoga, ki bi se “finančno stegnil”

Na začetku so imeli veliko izgubo. Čeprav so jo pričakovali, so iskali nekoga, ki bil pripravljen vložiti večji znesek oziroma se “finančno ‘stegnit”, je dejal Hojs. “Ugotovili smo, da je eden od potencialnih investitorjev podjetje, ki se na Madžarskem ukvarja z mediji,” je pojasnil. Madžarska podjetja so nato postala lastniki podjetja NTV24.si. Hkrati so madžarska podjetja financirala podjetji NTV24.si ter Nova hiša tako, da so pri teh dveh podjetjih kupovala oglasni prostor prek slovenskega podjetja Ripost. Lastnik in direktor slovenskega podjetja Ripost, ki se je pozneje preimenovalo v R-Post-R, je bil madžarski državljan Peter Schatz.

Hojs je zatrdil, da storitve, ki jih je plačeval Ripost, niso bile fiktivne. Poslanec SAB Marko Bandelli je namreč vztrajal, da zneski, ki jih je NTV24.si dobival od Riposta, niso bili sorazmerni s tem, koliko oglasov so mediji objavili in kako priljubljeni so ti mediji bili. “Podarjajo vam denar,” je dejal Bandelli in opozoril na majhen oglas madžarskega gradbenega podjetja Belfry na spletni strani Nova24TV.

Minister je odgovoril, da Bandelli ne upošteva televizijskih oglasov, ki so, kot je dejal, mnogo dražji. Pojasnil je, da  je Belfry, ki je plačeval oglase prek Riposta oziroma R-Post R, hotel vstopiti na slovenski gradbeni trg, ki je “zelo zaprt”. “Njihov oglas se je vrtel praktično v vsakem oglasnem bloku,” je dejal. Vzrok za to, da so nakazila Riposta oziroma R-Post-R predstavljala tako velik delež prihodkov podjetja NTV24.si, pa je pripisal Marjanu Šarcu. “Ko je bil Šarec premier, je ukazal državnim podjetjem, naj ne oglašujejo na Nova24TV,” je dejal Hojs.

Povedal je tudi, da ne ve nič o domnevnih povezavah poslovnih partnerjev podjetja NTV24.si s posamezniki ali podjetji, povezanimi z madžarsko vlado. “Stike sem imel samo s posamezniki in podjetji iz Slovenije,” je pojasnil. “Mi smo delali medij, potrebovali smo denar za preživetje, nismo se ukvarjali s tem, kdo je v kakšni vlogi na Madžarskem,” je odgovoril na Möderndorferjevo vprašanje, ali bi na njegovo vodenje podjetja NTV24.si na kakršenkoli način vplivalo, če bi ugotovil, da so naročniki povezani z madžarsko vlado.

Božo Predalič

Matija Sušnik/DZ

Predalič: Skupina zanesenjakov je želela desno usmerjen medij

Prvi je danes pred preiskovalno komisijo stopil Predalič. Najprej je povedal, da je medije Nova24TV ustanovila skupina zanesenjakov. Tudi on je dejal, da jih je vodila želja, da bi z desno usmerjenim medijem uravnotežili medijski prostor.

Möderndorfer in Bandelli sta Predaliču postavila več vprašanj o povezavah Nova24TV in podjetjem Nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija, ter posamezniki in podjetji iz Madžarske. Na vprašanje, ali so ti posamezniki in podjetji povezani z madžarsko vlado, je odgovoril, da mu to ni znano. Večkrat pa je poudaril, da v ključnih obdobjih ni imel takih funkcij, da bi bil seznanjen s podrobnostmi o poslih, o katerih sta ga spraševala. “Če bi sumil, da je karkoli nezakonitega ali spornega, bi se distanciral od tega,” je dejal.

“Kar sem bil direktor Nova24TV nisem plačal niti evra slovenski demokratski stranki ali plačal oglaševanja zanjo. Kar sem bil član nadzornega sveta, mi ni znano, da bi bil en evro plačan na račun SDS ali da bi bil plačan kakršenkoli račun za SDS,” pa je odgovoril poslancu SD Marku Koprivcu, ki je trdil, da obstaja sum o (nezakonitem) financiranju volilnih kampanj SDS iz tujine. “Računsko sodišče podrobno pregleda vsako kampanjo,” je dejal Predalič. “Če bi bilo karkoli spornega, kriminalnega nezakonitega, sem prepričal, da bi računsko sodišče zaznalo, saj je znan odnos nekaterih ljudi na računskem sodišču na SDS,” je dodal.

Ob pripombah opozicijskih poslancev, da Nova24TV ne bi preživela brez denarja, ki prihaja iz Madžarske, je Predalič dejal, da je to eden od virov prihodkov. Pomembni so tudi drugi viri, je pojasnil.

Predalič je Möderndorferju tudi večkrat očital, da izvaja “lov na čarovnice”, ga zaslišuje na “udbovski” način oziroma da išče, katerega podatka se ne bo spomnil. Tudi nasploh je razkritja o financiranju medijev, povezanih s SDS, opisal kot lov na čarovnice.

Tomašič: Financiranja SDS ni bilo

Boris Tomašič je na začetku svojega pričanja dejal, da je ustanovitev medijev Nova24TV eden od najbolj transparentnih v Sloveniji. “Noben denar, niti neposredno niti posredno, ni šel k SDS,” je zatrdil. Dodal je, da je po njegovem projekt uspešen. “To dokazuje tudi dejstvo, da sedim tukaj,” je povedal članom preiskovalne komisije. Uspeh je tudi razlog, da se oglaševalci odločajo za oglaševanje pri njih, je zatrdil.

Nato je Tomažič odgovarjal na podrobna Möderndorferjeva vprašanja o poslovanju družb, ki izdajata televizijske programe Nova24TV ter istoimensko spletno stran. Möderndorfer je trdil, da želi preveriti, ali gre pri transakcijah, ki so na videz neobičajne, za pranje denarja. Tomažič pa je odgovoril na vsa vprašanja in se čudil, kako to, da se komu transakcije zdijo nenavadne. Povedal je tudi, da ne pozna vseh potez madžarskih financerjev slovenskih podjetij NTV24.si ter Nova hiša.

Bandelli je tudi Tomažiča izzval s trditvijo, da priljubljenost medijev Nova24TV ni sorazmerna s tem, koliko denarja dobivajo iz Madžarske prek slovenskega podjetja R-Post-R (prej se je, kot omenjeno, imenovalo Ripost). “Številke zneskov, ki prihajajo na Ripost d.o.o., so grozovite,” je dejal Bandelli, “Človek se vpraša, kakšen je interes madžarskih podjetij Belfry in Ripost, da financirata slovensko podjetje Ripost d.o.o., da ta potem financira Nova24TV. Opazil sem samo majhen oglas.” Bandelli si je sam odgovoril, da je financiranje namenjeno “širjenju vaše ideologije”.

Tomažič pa je odgovoril, da zdaj od Riposta dobivajo malo denarja, obisk in gledanost medijev Nova24TV pa sta, kot je zatrdil, dobra. Poudaril je, da je bilo poslovanje vedno transparentno in zakonito. “Poslovni odnosi pa so lahko različni,” je pojasnil.

Jani Möderndorfer
Matej Sušnik/DZ

Sumljivo financiranje

Preden so večinski lastniki podjetji, ki izdajajo medije Nova24TV in Demokracija, postala madžarska podjetja, je bila največja lastnica podjetja NTV24.si Klavdija Snežič, davčna svetovalka in žena Roka Snežiča, domnevnega svetovalca premierja Janeza Janše. Rok Snežič je osumljen pomoči pri zlorabi položaja in goljufije.

Skupaj s Snežičem je osumljenih več oseb. Ena od njih je Dijana Đuđić, ki je konec leta 2017 sklenila posojilno pogodbo s SDS. Stranki naj bi posodila 450 tisoč evrov, kredit pa je bil zavarovan z deležem SDS v Novih obzorjih. Dijana Đuđić je SDS nakazala samo tretjino zneska. Ko je Večer informacijo o posojilu razkril, je SDS teh 150 tisoč evrov vrnila in prekinila pogodbo.

Klavdiji Snežič je denar za nakup delnic NTV24.si posodil Dražen Kuča, direktor in lastnik podjetja Elektro-Ka. Leta 2015 ji je izročil 100.000 evrov v gotovini, je razkrila spletna stran Necenzurirano.

Kuča je tudi med osumljenimi skupaj z Rokom Snežičem in drugimi. Kot navaja specializirano državno tožilstvo, je Kuča prek družbe Elektro-Ka nakazal 1,35 milijona evrov slovaškemu podjetju Eleka, čeprav ta nakazila niso bila ekonomsko upravičena. Denar je končal pri Dijani Đuđić in Jeleni Sladojević, ki sta ga dvignili v gotovini. Kuča, Dijana Đuđić in Jelena Sladojević so delovali po Snežičevih navodilih, je prepričano tožilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje