Začenja se predčasno glasovanje: poiščite svoje volišče

Slovenija 19. Apr 202206:02 > 07:02
Predčasno glasovanje
Borut Živulović/BOBO

Pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se je danes začelo predčasno glasovanje. Volišča bodo odprta do vključno četrtka, in sicer med 7. in 19. uro. Objavljamo seznam volišč, kjer je mogoče predčasno voliti.

Na tokratnih državnozborskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 24. aprila, ima pravico glasovati skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev (1.699.433). Prvi volilci se na volišča podajajo že danes, ko se začenja predčasno glasovanje.  Predčasno bo mogoče glasovati še v sredo in četrtek, volišča pa so – tako kot na dan volitev – odprta od 7. do 19. ure.

Volilcem se ni treba najaviti, potrebujejo le osebni dokument

Predhodna najava ni potrebna, volilec pa mora s sabo prinesti osebni dokument, s katerim se lahko identificira (osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje). Državna volilna komisija (DVK) sporoča, da lahko volilec glasuje, tudi če mu je potekla veljavnost osebnega dokumenta. Pomembno je le, da lahko s tem dokumentom izkaže svojo istovetnost, poudarjajo. Zraven lahko prinese tudi obvestilo, ki ga je dobil na dom, volilni odbor bo tako volilca lahko hitreje poiskal v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča (zemljevid vseh 88 volilnih okrajev lahko pogledate spodaj, pod seznamom volišč za predčasno glasovanje). Obstaja pa nekaj izjem,  v Ljubljani je tako 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 (Marmorna dvorana). Ostale naslove volišč – vseh je 96 – poiščite s pomočjo iskalnika na spodnjem seznamu.

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je na predčasnih volitvah glasovalo (skupaj v vseh treh dneh) 53.158 oz. 3,1 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah v državni zbor leta 2014 pa 66.754 oz. 3,9 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z DVK.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.