Predlog o zaščiti živali znova prestal glasovanje, obeta se ustavna presoja

Slovenija 18. Okt 202314:46 4 komentarji
Psički v kletki
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poslanci so danes ponovno sprejeli dve noveli, na kateri je državni svet pred tem izglasoval veto. Sprejeli so novelo zakona o zaščiti živali, ki se ji sicer obeta ustavna presoja, pa tudi novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Poslanci so na današnjem glasovanju z 52 glasovi za in 28 proti ponovno sprejeli novelo zakona o zaščiti živali, na katero je državni svet izglasoval veto.

Novela zakona o zaščiti živali med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice ter popolno prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih. Obenem ureja status terapevtskih psov uvaja institut kvalificiranega prijavitelja. Gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, osveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih.

Zakonsko besedilo določa tudi oblikovanje posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države.

Državi zbor je novelo prvotno sprejel 20. septembra, teden dni pozneje pa je državni svet nanjo izglasoval veto. Ocenil je namreč, da pri oblikovanju sprejetih zakonskih rešitev za zaščito živali veterinarska, kmetijska in pravna stroka ni bila upoštevana. Na tokratnem glasovanju je moralo zato novelo podpreti najmanj 46 poslancev.

Predlagatelji, poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), so kot glavni cilj navedli večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja. Poslanka je na torkovi predstavitvi stališč poslanskih skupin v državnem zboru v imenu predlagateljev zakona ponovno zavrnila očitke, da novela predstavlja napad na kmete in degradacijo veterinarske stroke. “Še enkrat poudarjam, ne gre za napad na nikogar, ampak za iskreno željo narediti odločen in potreben korak naprej za večjo in boljšo zaščito živali,” je dejala.

Obeta se ustavna presoja

Novelo zakona o zaščiti živali so podprle vse koalicijske poslanske skupine, proti pa sta bili opozicijski SDS in NSi. Opozicijski poslanci so med obravnavo zakona izpostavili številne pripombe zakonodajno-pravne službe državnega zbora, ki je med drugim ocenila, da je zakon pomanjkljiv, da ne spoštuje načel pravne države in enakosti pred zakonom.

Predstavniki kmetijskih organizacij so v torek pred začetkom seje poslancev ponovno izrazili nasprotovanje noveli zakona o zaščiti živali. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je v izjavi za medije napovedal, da če bo novela vnovič sprejeta, bodo zahtevali ustavno presojo. Prepričani so namreč, da bi lahko imela “neželene in nepričakovane posledice na celoten sektor ter tudi družbo kot celoto”.

Sprejeta tudi novela o KGZS

Poslanci so obenem ponovno sprejeli novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), na katero je državni svet izglasoval veto. Za je glasovalo 47 poslancev, 33 pa jih je bilo proti. Novelo zakona o KGZS so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić (Svoboda).

V skladu z novelo na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2024, za položaje v ključnih organih zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike, ne bi smeli kandidirati člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta, funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji, direktorji občinske uprave ali tajniki občine.

“Po našem mnenju javni funkcionarji in politiki nimajo kaj početi v organih zbornice, saj vanjo vnašajo politične konflikte in obremenjenost z dnevno politiko,” je na torkovi seji dejala poslanka.

Državni zbor zbor je zakon sprejel 20. septembra, državni svetniki pa so 27. septembra nanj izglasovali odložilni veto. Državni svetniki so namreč prepričani, da novela krši ustavno načelo enakosti pred zakonom in da določb predloga zakona ni moč izvajati, saj članstvo v političnih strankah in politično delovanje ni informacija javnega značaja, ki bi jo lahko ob kandidaturi posameznikov v organe KGZS preverjali.

Zakon so na današnjem glasovanju podprli poslanci Svobode, Levice in trije poslanci SD. Preostali štirje poslanci SD se namreč pridružujejo kritikam, da je zakon ustavno sporen, je v torek pojasnil poslanec SD Damijan Zrim. Tako kot poslanci SDS in NSi so med drugim kritični do dejstva, da predvidena ureditev velja zgolj za KGZS, ne pa tudi za druge zbornice z obveznim članstvom, kot sta odvetniška in zdravstvena.

Nasprotovanju noveli zakona o KGZS so v preteklosti večkrat izrazili tudi v vodstvu zbornice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje