Programski svetniki RTVS potrdili programsko-produkcijski načrt

Slovenija 29. Nov 202108:05 > 21:10 2 komentarja
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Programski svetniki RTVS so potrdili programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto. Pred sejo so novinarji svetnike pozivali, naj načrt zavrnejo, podprla jih je tudi strokovna in zainteresirana javnost. Program namreč krči vsebine na drugem in tretjem programu in ukinja več oddaj.

Za programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto je glasovalo 17 svetnikov, pet jih je glasovalo proti, štirje so se glasovanja vzdržali. Programski svet je dal tudi pozitivno mnenje k predlogu finančnega načrta za prihodnje leto, o katerem bo odločal nadzorni svet. Za je glasovalo 17 članov, dva sta bila proti, pet pa vzdržanih.

V predlogu finančnega načrta za leto 2022 so celotni prihodki načrtovani v višini 136,7 milijona evrov, celotni odhodki pa v višini 136,67 mio evrov, tako da je ob koncu leta 2022 predviden presežek prihodkov nad odhodki v višini 31.000 evrov.

Programski svet je pri tem dopustil trimesečno prehodno obdobje za postopno uveljavitev dela programskih sprememb, ki se nanašajo na informativni program Televizije Slovenija. Te bodo stopile v veljavo najkasneje do konca marca 2022. Do takrat bo za ta del programa veljala programska shema za leto 2021. Še pred uvedbo novosti pa bo vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v največji možni meri spremembe uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci.

Vodstvo Televizije Slovenije želi s programsko-produkcijskim načrtom za prihodnje leto na prvo mesto postaviti predvsem interes gledalcev. Informativni program TVS je po njihovi oceni v resni krizi, saj večini oddaj že leta pada gledanost. Glede na to so se odločili za spremembe, pri čemer se zgledujejo po oddajah najuspešnejših javnih televizij v Evropi, kot so BBC, ZDF in ORF.

Še pred uvedbo novosti bo vodstvo v največji možni meri spremembe uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci, izhaja iz spletne strani RTVS.

“Kolektiv žalostnih in jeznih novinarjev ne bo dal dobrega programa”

V razpravi o predlogu programsko-produkcijskega načrta je Ana Tavčar Pirkovič iz vrst zaposlenih na RTVS izpostavila pomen, ki ga ima zadovoljen in motiviran kolektiv, medtem ko je kolektiv informativnega programa TVS zdaj “jezen in žalosten”. “Kolektiv žalostnih in jeznih novinarjev ne bo dal dobrega programa,” je posvarila. Glede na to je pozvala k dodatnim pogovorom.

Leon Oblak pa je povedal, da velika večina programskih svetnikov meni, da je gledanost informativnega programa TVS slaba, še zlasti Dnevnika in Odmevov. Večina programskih svetnikov zato po njegovih navedbah meni, da je treba nekaj spremeniti. Novo vodstvo javnega zavoda ima zato odgovornost, da ob konsolidaciji finančnega stanja dvigne gledanost in poslušanost informativnega programa, je poudaril.

Novinarji pozivali k zavrnitvi programsko-produkcijskega načrta

Pred današnjo sejo so novinarji pozvali programske svetnike, naj zavrnejo programsko-produkcijski načrt. Podprli so jih številni v strokovni in zainteresirani javnosti. Vodstvo TVS je medtem poudarjalo, da želi na prvo mesto postaviti interes gledalcev. Predlog je programski svet prvič obravnaval že sredi oktobra, nato je bil dopolnjen in spremenjen.

Toda besedilo je še vedno nepremišljeno, deloma nestrokovno ter kadrovsko neusklajeno, hkrati pa vodi v zniževanje standardov in krnitev poslanstva javne televizije, menijo omenjeni novinarji. Čas finančnih težav Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po njihovem svarilu ni primeren za eksperimentiranje, ampak za osredotočenje na že znano.

“Ključno za gledanost informativne oddaje je tudi, katere oddaje so pred njo. V tem je osrednji problem, ki ga načrt ne naslavlja,” je danes izpostavil Igor E. Bergant iz informativnega programa TV.

Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija (TVS) Valentin Areh je zavrnil očitke, da skuša predlog krčiti vsebine informativnega programa. Na prvo mesto želijo postaviti predvsem interes gledalcev, je navedel. Informativni program TVS je po njegovih besedah v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, med njimi tudi Dnevniku in Odmevom.

Občutno krčenje drugega programa

Informativni program bo ustvaril približno 70 ur več programa kot letos, precej krčijo vsebine na tretjem programu, občutno več pa jih bo na drugem. Načrtujejo 15 novih informativnih oddaj, med katerimi se jih bo veliko nanašalo na državnozborske, predsedniške in lokalne volitve ter volitve v DS, ki bodo prihodnje leto.

Na drugem programu je predviden nov informativni blok od 20. do 22. ure, rubrične oddaje, kot sta Točka preloma in Koda, prav tako pa tudi poročila s področja zabavne kulture. Umakniti pa nameravajo denimo oddaje Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Slovenija v letu in Svet v letu.

Po novi programski shemi naj bi bile vsebine o kulturi bolj poudarjene, več novosti pa so obeta tudi na področju razvedrilnih oddaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje