Predlog SDS in NSi zavrnjen: referendum o prostovoljnem končanju življenja bo

Slovenija 21. Maj 202413:11 > 13:27 11 komentarjev
Ustavno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za zadržanje odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Ustavni sodniki so namreč ugotovili, da niso izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 39. člena zakona o ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je na seji zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rajko Knez, Rok Svetlič in Marko Šorli. Sodniki Jaklič, Knez in Svetlič so dali odklonilna ločena mnenja, sodnik Rok Čeferin pa je dal pritrdilno ločeno mnenje.

39. člena zakona o ustavnem sodišču določa, da sem ustavno sodišče do končne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev zakona ali drugega predpisa ali splošnega akta za izvrševanje javnih pooblastil, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Že pred tem je ustavno sodišče zavrnilo tudi predlog omenjenih opozicijskih strank za zadržanje izvedbe posvetovalnega referenduma o rabi konoplje. Volilci bodo torej v nedeljo, 9. junija, lahko podali svoj glas na treh posvetovalnih referendumih, ob omenjenih še glede preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor.

Odloke o razpisu vseh treh posvetovalnih referendumov je DZ sprejel 25. aprila. V SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov.

Referendumu o prostovoljnem končanju življenja nasprotujejo, ker menijo, da je v nasprotju z ustavnim določilom o nedotakljivosti življenja. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Ustavno sodišče je doslej obravnavalo le predloga za začasno zadržanje izvrševanja odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov. Vsebinsko pa o ustavnosti torej še ni odločilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje