Predlog upokojencev o zvišanju pokojnin zbral dovolj podpore za vložitev v DZ

Slovenija 12. Jun 202314:46 10 komentarjev
protest upokojencev
Igor Kupljenik/BOBO

Iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober sta v enem mesecu zbrala več kot 10.000 podpisov in v zakonodajni postopek vložila predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. Pokojnine, ki ne presegajo 1.000 evrov, bi zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1.500 evrov za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov.

Iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober sta danes v zakonodajni postopek vložila predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. V mesecu dni so zbrali 10.278 podpisov, so predstavniki organizacij povedali na današnji novinarski konferenci pred DZ.

Gre za za predlog, po katerem bi pokojnine, ki ne presegajo 1.000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1.500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Za financiranje interventnega zakona bi po izračunih društva 1. oktober potrebovali 690 milijonov evrov, je dejal podpredsednik društva Igor Črnoga. Črnoga meni, da bi sredstva morali zagotoviti iz državnega proračuna za leto 2023. Prav tako bi po njihovem mnenju sredstva lahko pridobili z zmanjšanjem sredstev nevladnim organizacijam in iz programa borčevskih pokojnin, ki jih prejemajo potomci borcev.

Podpise volivcev za vložitev predloga zakona za izredno zvišanje pokojnin v parlamentarni postopek so v iniciativi Glas upokojencev začeli zbirati aprila. Čeprav se šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov izteče 22. junija, so v iniciativi zbiranje že prekinili, saj so že zbrali dovolj podpisov. Za vložitev predloga zakona v DZ namreč potrebujejo 5.000 podpisov.

Vodja iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je danes pozdravil današnjo ustanovitev seniorske organizacije stranke Gibanje Svoboda, “če bodo karkoli lahko naredili, kar do sedaj niso, če se bodo malo večkrat spomnili na težko življenje upokojencev”. Dodal je, da društvo inštitut 1. oktober ne tekmuje za glasove upokojencev, temveč se z levico in desnico bori za višje pokojnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje